Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

«Εχουμε πυρπολήσει τζαμί στην Κύπρο»

«Εχουμε πυρπολήσει τζαμί στην Κύπρο», παραδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός Σαμπρί Γιρμπιμπέσογλου, πρώην διοικητής της Διεύθυνσης Ανορθόδοξου Πολέμου.

Το όνομα του Γιρμπιμπέσογλου είναι εδώ και μερικές μέρες επίκαιρο στην Τουρκία μετά τον ισχυρισμό του Αχμέτ Οζάλ (γιου του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ) ότι το 1988, πίσω από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πατέρα του που τότε ήταν πρωθυπουργός, βρισκόταν ο Γιρμπιμπέσογλου. Ο τελευταίος τότε ήταν γεν. γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Χθες, μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρτουρκ» όπου -σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24»- είπε τα εξής: «Εάν θέλετε να προκαλέσετε αναταραχή στον λαό και να αντισταθεί αυτός σε κάτι, μπορείτε να το καταφέρετε, αν δείξετε ότι ο εχθρός, η απέναντι πλευρά, κάνει κάτι εναντίον των αξιών που σέβεται ο λαός. Υπάρχει ένας κανόνας στον ανορθόδοξο πόλεμο: Προκειμένου να αυξήσετε την αντιστασιακή δύναμη του λαού, προβαίνετε σε δολιοφθορές εναντίον ορισμένων αξιών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το έκανε ο εχθρός. Για παράδειγμα, πυρπολείτε ένα τζαμί. Στην Κύπρο έχουμε πυρπολήσει τζαμί εμείς».

«Κάψατε πράγματι τζαμί;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Ε, λόγου χάρη» απάντησε ο Γιρμπιμπέσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε βιβλίο του δημοσιογράφου Φατίχ Γκιουλάπογλου το 1991, περιλαμβάνεται συνέντευξη με τον Γιρμπιμπέσογλου, ο οποίος αποδίδει στη Διεύθυνση Ανορθόδοξου Πολέμου την πρόκληση των επεισοδίων της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 που κατέληξαν σε ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Αλλωστε, ο ίδιος υπηρέτησε στη Διεύθυνση αυτή από τη σύστασή της και κατέληξε και να τη διοικεί!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Κύπρος