Έντυπη Έκδοση

ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ, ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΥΡΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

«Μακεδονία» αναγνώρισε και η Συρία

Η Δαμασκός αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Συρία γίνεται έτσι η 129η χώρα του ΟΗΕ που αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Το κοινό ανακοινωθέν υπεγράφη χθες στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι και της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες θα κινηθούν στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της φιλίας και συνεργασίας, της μη επέμβασης στα εσωτερικά της άλλης και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

Η προσέγγιση των Σκοπίων με τη Συρία έχει ξεκινήσει κατ' ουσίαν από το 2007, όταν ο κ. Μιλόσοσκι είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό.

Ο Σπ. Κουβέλης

Η χθεσινή κίνηση της Συρίας προς την ΠΓΔΜ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αναμενόμενη, καθώς είναι γνωστό ότι την τελευταία δεκαετία και πλέον οι ελληνοσυριακές σχέσεις βρίσκονται σε σημείο βαθιάς ύπνωσης, έως εξαφάνισής τους. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η Συρία και στην Κύπρο έχει προσεγγίσει επικίνδυνα την τουρκοκυπριακή πλευρά, παρά την έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας.

Στο περιθώριο του ελληνοαραβικού οικονομικού φόρουμ (ρεπορτάζ στη σελίδα 5), ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης εξέφρασε στον Σύρο υπουργό Ηλεκτρισμού Αχμάντ Κουσάι Καγιαλί τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγνώριση. Οπως είπε ο κ. Κουβέλης, «τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας δύο χωρών που έχουν μακρά συνεργασία, φιλία και ιστορικούς δεσμούς όπως η Ελλάδα και Συρία και ενθαρρύνουν την άκαμπτη και προκλητική στάση των Σκοπίων». Ο Σύρος υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει αναρμόδιος.

Αναρμόδια δήλωσε επίσης και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη (διά στόματος κύκλων της) κατά τη συνάντησή της με τον ίδιο υπουργό, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Η συνάντηση αφορούσε θέματα ενέργειας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει το 2003, ώστε να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας.

Ν.Δ.: Διπλωματική ήττα

«Ηττα της ελληνικής διπλωματίας» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπεύθυνος τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλος, την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από τη Συρία. Και τούτο διότι -όπως είπε- αφορά «μία χώρα, όπως η Συρία, που διαχρονικά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και μία περίοδο κατά την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντάται στη Νέα Υόρκη με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επιχειρώντας να προωθήσει, μεταξύ άλλων, λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων». Και πρόσθεσε: «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο διεθνείς δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, δεν είναι εντυπώσεις. Αναρωτιέται κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικούς ρόλους, όταν δεν είναι σε θέση να προασπίσει τον εαυτό της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΓΔΜ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Συρία