Έντυπη Έκδοση

ΣΚΑΛΩΝΕΙ ΣΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ» * ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κουτοπόνηρη, η κάρτα συναλλαγών

Στη «χρήση προσωπικών δεδομένων» φαίνεται να προσκρούει μεταξύ άλλων η έξυπνη κάρτα συναλλαγών που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να περιορίσει τις απώλειες εσόδων από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.

Η ιδέα αυτή για τη δημιουργία της κάρτας είχε τεθεί για πρώτη φορά από τον κ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Μάρτιο, διαβλέποντας ότι η «συλλογή αποδείξεων» δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα.

Τότε ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης, Αλγκιρντας Σέμετα, είχε γνωμοδοτήσει ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκη ότι «η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις τής εν λόγω οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται».

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «δεν γνωρίζει εάν έχει διενεργηθεί τέτοιου είδους αξιολόγηση, ούτε εάν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αρχής προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχετικού μέτρου». Επιπροσθέτως ανέφερε ότι παρόμοια συστήματα δεν υπάρχουν σε άλλα κράτη-μέλη.

ΤΕΛΗ 2011

Πολίτες «αλά καρτ»

Τον Δεκέμβριο του 2011 προγραμματίζει η κυβέρνηση να έχει έτοιμη την «κάρτα του πολίτη», την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η κάρτα θα διαθέτει όλα τα στοιχεία (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμό δημοτολογίου και αστυνομικής ταυτότητας) και θα έχει ευρύτερη χρήση από εκείνη της αστυνομικής ταυτότητας, η οποία επί της ουσίας θα καταργηθεί. Θα χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν, για τραπεζικές συναλλαγές και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Εργασίας Λούκας Κατσέλη. Η παρουσία όλων αυτών των υπουργών κρίθηκε απαραίτητη, γιατί η κάρτα θα περιέχει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων (π.χ. για τους αγρότες θα υπάρχει και ο αριθμός μητρώου του καθενός). Τις επόμενες ημέρες οι βασικοί άξονες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Λόγω του ότι η κάρτα θα περιέχει πολλά προσωπικά στοιχεία, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα είναι απολύτως προστατευμένα.

Η «κάρτα του πολίτη» είναι προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γ. Παπανδρέου είχε μιλήσει πρώτη φορά γι' αυτή στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2009, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών