Έντυπη Έκδοση

* ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ

500 εκατ. € σε μία πενταετία

Με στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι εξάλλου που δήλωσε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι Κινέζοι σκοπεύουν να επενδύσουν έως το 2015 περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Με τα λεφτά αυτά προγραμματίζουν να εκσυγχρονίσουν την προβλήτα ΙΙ και να κατασκευάσουν την προβλήτα ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο του Πειραιά.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της προβλήτας ΙΙ, που από τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της εταιρείας ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρικής της Cosco, εγκαταστάθηκαν πριν από λίγες μέρες και ήδη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τρεις καινούργιες γερανογέφυρες, οι μεγαλύτερες που έχουν στηθεί ποτέ σε ελληνικό λιμάνι. Οι Κινέζοι σχεδιάζουν μέχρι τον Αύγουστο του 2011 να έχουν φτάσει στην προβλήτα άλλες τρεις, ενώ στην πορεία θα έρθουν και άλλες επτά. Δηλαδή συνολικά 13 καινούργιες γερανογέφυρες θ' αντικαταστήσουν σταδιακά τις παλιές που υπήρχαν στο σταθμό.

Με 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Πρακτικά, η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου εξοπλισμού σημαίνει ότι η φόρτωση και εκφόρτωση των κοντέινερ γίνεται σε πολύ λιγότερο χρόνο και μπορούν να εξυπηρετηθούν και μεγαλύτερα πλοία.

Βασιζόμενοι στον εκσυγχρονισμό που έχουν ξεκινήσει στην προβλήτα ΙΙ, έχουν θέσει στόχο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ναυτιλιακής και μεταφορικής εταιρείας Cosco κάπτεν Ουέι Τζιανφού, μέχρι το 2015, την επόμενη πενταετία δηλαδή, να διακινούνται ετησίως από το σταθμό 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Σήμερα διακινούνται 800.000 το χρόνο, περίπου 2.000 την ημέρα. Στοχεύουν δηλαδή σε πενταπλασιασμό του όγκου των διακινούμενων κοντέινερ.

Κύκλοι από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά χαρακτήριζαν θετικές τις εξελίξεις, λέγοντας πως, εκτός όλων των άλλων, θα υπάρξει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κάτι για το οποίο έχουν μιλήσει και οι ίδιοι οι Κινέζοι, υποστηρίζοντας ότι με το επενδυτικό πρόγραμμα στο ΣΕΜΠΟ θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Κυβέρνηση
Επενδύσεις
Για το ίδιο θέμα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης