Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σινικό τείχος παραμένει η πανάκριβη βίζα

Μια πανάκριβη βίζα -το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει ώς και 5.000 ευρώ (50.000 γουάν) για έναν Κινέζο τουρίστα στο ελληνικό προξενείο της Σανγκάης- αλλά και η ανυπαρξία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τους Κινέζους τουρίστες να φτάσουν στην Ελλάδα.

Ειδικά στην έλλειψη απευθείας αεροπορικού δρομολογίου εστίασε και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, κατά τη χθεσινή (συναισθηματική) ομιλία του στην ελληνική Βουλή, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι η προώθηση των τουριστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικά, αν δεν διευθετηθούν λίαν συντόμως τα θέματα αυτά.

Το καταδεικνύει, άλλωστε, η εξαιρετικά φτωχή συγκομιδή της χώρας στον τομέα του τουρισμού από την Κίνα του 1,5 δισεκατομυρίου κατοίκων και των 200 εκατ. Κινέζων υψηλού εισοδήματος που μπορούν να κάνουν τουρισμό στο εξωτερικό:

- Από τους 50.000.000 Κινέζους που ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό για να επισκεφθούν κυρίως κοντινές ασιατικές χώρες, περίπου 1.000.000 Κινέζοι τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης κατευθύνθηκαν σε Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία, ενώ μόνον 8.000 από αυτούς κατόρθωσαν (μετά πολλών εμποδίων) να φτάσουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν τα κάλλη και την Ιστορία της.

Θα πρέπει, πάντως, οι Κινέζοι, παρά τη φιλοσοφική τους ενατένιση και το πράον του χαρακτήρος ως αρχαίου λαού, να έχουν κυριολεκτικά βαρεθεί τις κατά καιρούς υποσχέσεις των Ελλήνων υπουργών που επισκέπτονται Πεκίνο και Σανγκάη, ότι και οι βίζες θα φθηνύνουν και τα αεροπλάνα θα έρχονται κατ' ευθείαν.

Μόνο γιοφύρια που θα ενώνουν το Σινικό Τείχος με την Ακρόπολη δεν τους τάξαμε!..

Να θυμίσουμε ότι με ένα γεμάτο καλάθι υποσχέσεων επί τουριστικού τομέα ταξίδεψαν τα τελευταία χρόνια στην Κίνα τέσσερις υπουργοί της Ν.Δ. (Αβραμόπουλος, Πετραλιά, Σπηλιωτόπουλος, Μαρκόπουλος) και δύο του ΠΑΣΟΚ (η κ. Κατσέλη τον Ιούνιο και προσφάτως ο Π. Γερουλάνος), δίχως ωστόσο να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Για το ίδιο θέμα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης