Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ:

Το τρίγωνο του διαβόλου και στη μέση η Ελλάδα

Με την αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του Κογκρέσου, αλλά και εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, το κεντρικό πολιτικό θέμα στην Αμερική είναι ένα: οι θέσεις εργασίας.

Πολλά άλλα περιστρέφονται γύρω από αυτό, όπως το πρόβλημα γιουάν-δολαρίου, που βρίσκεται πάλι στην αιχμή της επικαιρότητας.

Με την επόμενη σύνοδο των G-20, επίσης προσδιορισμένη για τον Νοέμβριο, ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Πεκίνο επιθυμούν ατμόσφαιρα εμπορικού πολέμου. Ομως, από την ανάκαμψη της οικονομίας, με αισθητό περιορισμό της ανεργίας, εξαρτάται το πολιτικό μέλλον του προέδρου Ομπάμα.

Στο Κογκρέσο τα πνεύματα είναι εξημμένα. Υψώνονται φωνές για «αντίποινα» στην κινεζική τακτική της διολίσθησης της εκπεφρασμένης σε δολάριο τιμής του γουάν.

Περισσότερα από 140 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν αυστηρότερο νόμο για τις περιπτώσεις χωρών που επηρεάζουν δολίως τη διαμόρφωση της ισοτιμίας του νομίσματός τους. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η 15η Οκτωβρίου, που ο υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκέιτνερ, θα υποβάλει έκθεση, όπου θα κατονομάζονται οι χώρες που με παρόμοιες λαθροχειρίες ενισχύουν τις εξαγωγές τους.

Στην προηγούμενη σύνοδο των G-20, τον Ιούνιο στο Τορόντο, η Κίνα είχε υποσχεθεί να επιτρέψει η ισοτιμία του γουάν να διαμορφωθεί κατά τι φυσιολογικότερα, αφήνοντάς το να ανατιμηθεί. Αλλα δεν πήγε, παρά μόλις 1% πάνω από τότε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει το κινεζικό νόμισμα τουλάχιστον 27% άτυπα υποτιμημένο. Αρκετοί οικονομολόγοι, ωστόσο, κάνουν λόγο για «χάσμα» (gap) τουλάχιστον 40%! Πρόκειται για ζήτημα που καίει, βεβαίως, και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Βρυξέλλες το θέτουν κατά προτεραιότητα στον Κινέζο πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Γηραιά Ηπειρο, έχοντας αρχίσει από την Αθήνα, αφού διόλου τυχαία βρεθήκαμε εμείς στη μέση αυτού του παράξενου τριγώνου του διαβόλου, που σχηματίζουν με τη «χώρα του δράκοντα» οι ανταγωνίστριές της Αμερική και Ευρώπη.

Οι Κινέζοι βιομήχανοι διαμαρτύρονται ότι η ανατίμηση του γουάν μπορεί να τους καταστρέψει: ακόμη δεν έχει εξελιχθεί τόσο η κινεζική κοινωνία, ώστε η ανάπτυξη της οικονομίας τους να στηρίζεται σύμμετρα σε εξαγωγές και εγχώρια κατανάλωση, όπως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τούς συνιστούν να επιδιώξουν.

Οι Κινέζοι παραγωγοί επιμένουν ότι αντέχουν μιαν ανατίμηση του γουάν κατά 2%, αν πάει 5% πάνω το κινεζικό θαύμα χάνεται, λένε. Η Κίνα, άλλωστε, πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία με τον πιο πρόσφορο αυτή την ώρα τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσει και τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται στο εσωτερικό μέτωπο.

Από την άλλη όχθη καταμαρτυρούν στον ασιατικό κολοσσό ότι απειλεί τώρα τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, απαιτώντας παραχώρηση τεχνολογιών αιχμής (τα μυστικά για υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα) σαν αντάλλαγμα για είσοδο στην κινεζική αγορά.

Αλλά, αν το φθηνό γουάν και τα χαμηλά μεροκάματα επιτρέπουν στα κινεζικά προϊόντα με τιμές εκτός συναγωνισμού να εκτοπίζουν τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά από τις διεθνείς αγορές, η ανεργία, που μαστίζει τον δυτικό κόσμο, αυξάνει και από το γεγονός ότι: η Κίνα κλέβει απ' ευθείας θέσεις εργασίας από τις αναπτυγμένες χώρες, δελεάζοντας δυτικά μεγαθήρια να μεταφέρουν στο δικό της έδαφος μονάδες παραγωγής. Εξ ου και το προσωνύμιό της «εργοστάσιο/εργαστήρι του κόσμου».

Ομως, το στοίχημα του προέδρου Ομπάμα για ικανοποιητικά επίπεδα ανάπτυξης-απασχόλησης προϋποθέτει διπλασιασμό των εξαγωγών σε πέντε χρόνια. Στόχο που τον αντιστρατεύεται η προοπτική να κατασκευάζονται στην Ασία προϊόντα-φορείς τεχνολογικών καινοτομιών, επιτευγμάτων των πανεπιστημιακών και εταιρικών ερευνητικών κέντρων της Αμερικής.

Οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις αλληλοεξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους λογικά αποκλείεται. Θυμίζουν κάπως τον Γιάννη και το θεριό, που το αμοιβαίο δέος τούς συγκρατεί.

Για την Αμερική η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής-χρηματοδότης του υπερχρεωμένου δημόσιου τομέα της, εφ' όσον σε χρεόγραφά του είναι επενδεδυμένο μεγάλο μέρος από τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικά αποθέματά της, που, αν υπολογιστούν και οι τίτλοι που κατέχουν τράπεζες του Χονγκ Κόνγκ, ανέρχονται σε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από το άλλο μέρος, για την Κίνα, εκτός από τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η βιομηχανία της, δραστική ανατίμηση του γουάν θα συνεπαγόταν τεράστια απαξίωση του συναλλαγματικού πακτωλού της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης