Έντυπη Έκδοση

ΑΣΤΑΚΟΣ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Φταίει ο Ιταλός, φταίει ο Λιβανέζος, μπορεί να φταίει και ο Παλαιστίνιος

Χωρίς η κυβέρνηση να είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις, γιατί χάλασε η συμφωνία με το Κατάρ για τον Αστακό, κορυφαίοι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες προσπαθούσαν να αποσείσουν την ευθύνη και να φορτώσουν το ναυάγιο ο ένας στον άλλον.

Αυτό που η κυβέρνηση προσπάθησε σε όλους τους τόνους, αλλά δίνοντας αντικρουόμενες εξηγήσεις, να περάσει, ήταν ότι η δουλειά χάλασε λόγω διαφωνίας των ιδιωτών που συμμετείχαν στην επένδυση και ότι η ίδια έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της.

Ομως, όποιος και να φταίει, αυτό που μένει είναι ότι η κυβέρνηση δέχθηκε ένα πλήγμα στα επενδυτικά της σχέδια, σε μια περίοδο που προσπαθεί να πείσει ότι ενισχύεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Εκθετος μένει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα, είχε προσδώσει στη συμφωνία χαρακτηριστικά μιας πολύ σημαντικής επένδυσης.

Αμήχανη δήλωση

Ενδεικτικό της αμηχανίας με την οποία αντιμετωπίστηκε η ματαίωση της επένδυσης ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ότι «υπήρξε διαφωνία μεταξύ της ιταλικής πλευράς (σ.σ. η οποία επρόκειτο να αγοράζει το 70% της παραγόμενης ενέργειας) και της πλευράς του Κατάρ, με αποτέλεσμα το Κατάρ να αποσύρει το ενδιαφέρον του».

Αντιθέτως, η εταιρεία Rosebud, που εκπροσωπείται από τον Ι. Αντωνιάδη-Σπορίδη και είχε συμμετοχή 33% στο κοινοπρακτικό σχήμα, υποστήριξε ότι όχι μόνο είχε επιτευχθεί συμφωνία για την αγορά του 70% της παραγόμενης ενέργειας από ιταλικών συμφερόντων προμηθευτές, αλλά το ιταλικό ενδιαφέρον είχε επεκταθεί και στην αγορά του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από τη μονάδα (1.100 μεγαβάτ) του Αστακού.

Τον ισχυρισμό αυτό όμως διέψευδαν χθες πηγές της εταιρείας Edison, τονίζοντας ότι ουδέποτε έγινε σοβαρή συζήτηση με την κοινοπραξία, για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία.

Στην ανακοίνωσή της η Rosebud επέρριψε μάλιστα όλη την ευθύνη στην εταιρεία CCC (Consolitated Contractors Company - παλαιστινιακών και λιβανικών συμφερόντων) λέγοντας ότι όλες οι άλλες πλευρές κατέβαλαν επίμονες προσπάθειες. Αναφέρει ότι η CCC «δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου». Υποστηρίζει δε ότι «επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων, επί της τιμής του καυσίμου αερίου, που θεωρήθηκαν παράλογες».

Νομικοί σύμβουλοι

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία CCC που φέρεται να ευθύνεται για το ναυάγιο, στο παρελθόν (κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) είχε στις τάξεις της ως νομικούς συμβούλους τον Χάρη Παμπούκη (που μαζί με τον Νίκο Παπανδρέου είχαν κάνει τον αρραβώνα με το Κατάρ), αλλά και τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον δρα Τζαλάτ, ενώ διαχειρίζεται κεφάλαια πλούσιων Λιβανέζων και βασιλικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής.

Ο ίδιος ο Χ. Παμπούκης πάντως, χθες στη Βουλή, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των επιχειρήσεων που ανέλαβαν την υλοποίηση της συμφωνίας.

Κριτική υπουργών

Κριτική για λανθασμένους χειρισμούς άσκησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, λέγοντας πως αν χειριζόταν ο ίδιος το θέμα θα έκανε πρώτα μια διακρατική συμφωνία με το Κατάρ και μετά θα άνοιγε την επένδυση σε ιδιώτες. Απέδωσε δε το ναυάγιο σε διαφωνία για την τιμολόγηση του ρεύματος που θα παραγόταν στη μονάδα.

Η Τίνα Μπιρμπίλη, που από την αρχή ήταν επιφυλακτική ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης, χθες κατέβασε τους τόνους. «Πολλά πράγματα είναι επικίνδυνα, όταν τα κάνεις όμως με τρόπο ασφαλή, γίνονται ακίνδυνα», είπε.

*«Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πόδι το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία», αναφέρει σε σχόλιό της η Ν.Δ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Επενδύσεις
Κατάρ
Λιμάνια και Ναυπηγεία