Ηλεκτρονική Έκδοση

Γ. Παπανδρέου: «Να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση»

Απευθυνόμενος στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και παρουσία του Τ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στο Κλίμα και υπογράμμισε τη σημασία της Πράσινης Ανάπτυξης και της μείωσης των ανισοτήτων. «Στόχος είναι να ακουστεί η φωνή της Μεσογείου στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Κανκούν του Μεξικού» σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα απειλούνται όσα μας παρέχει απλόχερα η φύση λόγω της κλιματικής αλλαγής. "Αυτή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που τα ζούμε με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα. Γι' αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τον Τ. Ερντογάν, γιατί στη Μεσόγειο επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο. Έχουμε πραγματικούς κινδύνους μπροστά μας. Ίσως κινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή. Ιστορικής σημασίας οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνο το κλίμα, αλλά ο πολιτισμός μας".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το γεγονός της παρουσίας του κ. Ερντογάν στη διάσκεψη αποδεικνύει ότι δύο χώρες μπορούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να είναι ενωμένες μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

"Μπροστά στην απειλή ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία. Να φτιάξουμε περιφερειακά δίκτυα που λειτουργούν με ανανεώσιμους πόρους" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι  με τους ηγέτες θα συνυπογράψουν μια συμφωνία που θα εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους. "Σκοπός μας είναι όλες οι χώρες να είναι ισότιμοι εταίροι. Πάνω από πολλά περιφερειακά προβλήματα υπάρχουν και πολλά που μας ενώνουν. Το πρόγραμμα θα διευκολύνει το διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων, ΜΚΟ, επιχειρηματιών και επιστημόνων. Σήμερα μαζί μας δεν έχουμε μόνο αντιπροσωπείες των γειτόνων, αλλά και ακτιβιστές του περιβάλλοντος και επιστήμονες που θέλουμε να μας βοηθήσουν για να θέσουμε σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα".

Η στενότερη συνεργασία είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί η παγκοσμιοποίηση έχει επιδεινώσει καταστάσεις για πολλούς, δημιουργώντας ανισότητες στον πλούτο, διατροφική κρίση και κρίση στη διαχείριση των υδάτων.

Στη συνέχεια έθεσε την αναγκαιότητα να εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση.  "Λόγω της ραγδαίας αλλαγής που έφερε οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους για να διαχειρίζονται με επάρκεια τις απειλές. Υπάρχει αβεβαιότητα και σκεπτικισμός, ότι πάμε πίσω στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως έχει δείξει η συνεργασία στον ΟΗΕ φαίνεται ότι είναι το δυσκολότερο πράγμα. Ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος που πρέπει να προστατεύσουμε".

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, στην οποία θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Βλέπε εδώ.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υφαλοκρηπίδα
Μεσογειακή ένωση κατά της κλιματικής αλλαγής προτείνει η Τίνα Μπιρμπίλη
Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά στον Αστέρα
Αιγαίο: Πάγωσαν οι διμερείς, μένει η ανίερη συμμαχία ΝΑΤΟ-Τουρκίας