Έντυπη Έκδοση

Ενόχληση στο Μαξίμου, στοπ στην Κατσέλη

Φρένο στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη έβαλε χθες ο πρωθυπουργός για τη θέση που δημόσια υποστήριξε, σύμφωνα με την οποία απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές να γίνεται υπό προϋποθέσεις και να μην είναι γενικευμένη, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την υπουργό, η απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας από τις κλαδικές «πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις γιατί έτσι μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για πλήθος επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο». Υποστηρίζει ωστόσο ότι «μια γενικευμένη, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους».

Αυτή ακριβώς η θέση της κ. Κατσέλη, όπως τη διατύπωσε σε άρθρο της στο «Βήμα», προκάλεσε την αντίδραση και την ενόχληση του μεγάρου Μαξίμου και προς στιγμήν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει θέμα Κατσέλη στην κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί της και ζήτησε εξηγήσεις. Κυβερνητικές πηγές όμως διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποπομπής της υπουργού, υποστήριζαν όμως, με αφορμή και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με την υπουργό, ότι «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και δεν πρέπει να αποστούμε από αυτό...». Οι ίδιες πηγές εμμέσως πλην σαφώς έλεγαν ότι ήταν άκαιρη η δημόσια παρέμβαση της υπουργού επειδή αυτές τις ημέρες η τρόικα βρίσκεται στη χώρα και ως εκ τούτου δημιουργείται πρόβλημα.

Η θέση της υπουργού δεν είναι απολύτως σύμφωνη με το Μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση της υπουργού δεν άρεσε και σε παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

Συνεργάτες της υπουργού υπογράμμιζαν ότι η κ. Κατσέλη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ελεγαν ότι το περιεχόμενο του άρθρου εκφράζει τις απόψεις της, όχι όμως και οι τίτλοι («το φάρμακο της τρόικας... σκοτώνει» κι ακόμα «Γιατί λέω "όχι" στο ΔΝΤ»).

Η χθεσινή εξέλιξη πάντως δείχνει ότι η θέση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα των συμβάσεων δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Ενώ χθες οι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «δεν πρέπει να αποστούμε από αυτό που έχουμε υπογράψει», πριν από μερικές μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε καλύψει την κ. Κατσέλη και είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο μόνο σε επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν, να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Αγριο ψαλίδι μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Προς κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων