Έντυπη Έκδοση

Μικροί στο έλεος των αλλαγών

Τι αλλάζει τελικά στα επαγγέλματα βάσει του μνημονίου:

*Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα καταργηθούν οι περιορισμοί άσκησης επαγγέλματος από κατοίκους τρίτων χωρών και η υποχρέωση να έχουν συγκεκριμένη νομική μορφή.

*Ιδιωτικά κέντρα σπουδών, κολέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Αίρονται οι περιορισμοί στα δίδακτρα και στην ίδρυση παραρτημάτων του εξωτερικού. Προβλέπεται αναγνώριση πτυχίων.

*Πρακτορεία εφημερίδων. Το Δημόσιο επιθυμεί να διατηρήσει τους περιορισμούς για να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον. Η τρόικα ζητά να καταργηθούν.

*Ερασιτεχνικές-ανώτερες σχολές χορού και δραματικής τέχνης. Αίρονται περιορισμοί διαμονής διευθυντή (40 χλμ. από τη σχολή). Η τρόικα ζητά να δοθεί δυνατότητα να ανοίξουν πέραν των 2 σχολών.

*Σφαγεία. Διατήρηση εκθέσεων για επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία ζητά η Ελλάδα, αλλά η τρόικα αντιδρά.

*Εμπορία λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτών, εξολοθρευτές εντόμων. Διατηρείται ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, ενώ στις υπηρεσίες απολυμάνσεων θα καταργηθεί. Μερικά διατηρείται στην εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

*Κτηνιατρικές κλινικές. Επανεξετάζεται η ίδρυση μόνο από κτηνίατρο.

*Λιανικό εμπόριο των κτηνιατρικών φαρμάκων. Τροποποίηση νομοθεσίας για την ίδρυση υποκαταστημάτων.

*Βενζινάδικα, σταθμοί συμπιεσμένου φυσικού αερίου (εκτός από μεικτούς σταθμούς βενζίνης και LPG και CNG). Κατάργηση των περιορισμών για ελάχιστα πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια, αποστάσεις κ.ά.

*Σταθμοί εμπορευματικών οχημάτων με κινητήρα, σταθμοί πλυντηρίων-λιπαντηρίων, εγκαταστάσεις για τη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων. Υπάρχουν ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας που δεν μπορούν να αρθούν.

*Σε Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) και σχολές οδήγησης, οι περιορισμοί κρίνονται δικαιολογημένοι. Διατηρείται η ασυμβατότητα της κυριότητας ΙΚΤΕΟ με την ιδιοκτησία της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων ή συνεργείου.

*Στα ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης θα επιτρέπεται η δημιουργία περισσότερων από ένα γραφείων, με τουλάχιστον έναν υπάλληλο. Θα επιτρέπεται η διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
«Σκούπα» για 350 επαγγέλματα