Έντυπη Έκδοση

Η λίστα των χαμένων επαγγελματιών

Κατά κύματα έρχονται οι ανατροπές στο χώρο των ελεύθερων επαγγελμάτων και της παροχής υπηρεσιών. Από τη μια πλευρά είναι η τρόικα και το μνημόνιο που απαιτούν αλλαγές στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Από την άλλη, η κοινοτική νομοθεσία αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να άρει αγκυλώσεις δεκαετιών στο πλέγμα της αδειοδότησης πολλών -τεχνικών κυρίως- επαγγελμάτων.

Η «Κ.Ε.» κατέγραψε και παρουσιάζει τη λίστα των επαγγελμάτων αλλά και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών που το 2011 θα κληθούν να λειτουργήσουν υπό νέους όρους και προϋποθέσεις. Πρακτικά, οι αλλαγές εντοπίζονται σε τρεις τομείς:

*Μειώνονται οι απαιτούμενες άδειες ή ο χρόνος μαθητείας που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα άσκησης ενός επαγγέλματος. Ταυτόχρονα μειώνονται οι δυνατότητες του κράτους να απαγορεύσει σε μεγάλες επιχειρήσεις να «εισβάλουν» σε κλειστές αγορές, όπως οι λαϊκές. Περιορίζονται και τα περιθώρια κρατικών φορέων να απαγορεύσουν την ίδρυση πολυκαταστημάτων σε κωμοπόλεις.

*Αίρονται προστατευτικά μέτρα που ίσχυαν σε πολλές δραστηριότητες. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου ή του φαρμακοποιού αλλά και οι ελάχιστες αμοιβές οι οποίες ορίζονται έως σήμερα με υπουργικές αποφάσεις.

*Καταργούνται ουσιαστικά τα σύνορα για όσους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Είναι πιθανό, συν τω χρόνω, στην παρακάτω λίστα να προστεθούν και άλλα επαγγέλματα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ε.Ε., θέτοντας επιχειρήματα ως προς το ποιοι περιορισμοί δικαιολογούνται για λόγους δημόσιου συμφέροντος και ποιοι όχι. Το ποια από αυτά θα πείσουν τελικά τις Βρυξέλλες παραμένει ζητούμενο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
«Σκούπα» για 350 επαγγέλματα