Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Εφεση στο μνημόνιο

Γενικός ξεσηκωμός από τους θιγόμενους επαγγελματίες για την υπεράσπιση των κεκτημένων. Κόκκινη γραμμή άμυνας, το ζήτημα της ελάχιστης αμοιβής

Μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές προετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις προκειμένου να διατηρήσουν κεκτημένα και κυρίως το ύψος των αμοιβών τους, σε πείσμα των επιταγών του μνημονίου.

Την πιστή εφαρμογή του μνημονίου στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων επιβάλει η τρόικα Την πιστή εφαρμογή του μνημονίου στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων επιβάλει η τρόικα Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ανεβάζουν στα ύψη τους τόνους, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ομιλούν για «παρατρεχάμενους του υπουργού Οικονομικών που εναλλάσσονται στο ψεύδος και στην οίηση», αλλά και για κάτι «τελείως σάπιο που υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών».

Ηδη, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες είναι έτοιμοι να θέσουν και ζητήματα συνταγματικότητας του νέου νόμου. Στην αντιπαράθεση αναμένεται να εμπλακούν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, καθώς εκτός από το υπουργείο Οικονομικών που θα συντάξει τον γενικό νόμο-«πλαίσιο» πρέπει να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Περιβάλλοντος κ.λπ.

Ουσιαστικά, οι επαγγελματίες συγκρούονται με την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσουν τις ελάχιστες αμοιβές τους οι οποίες σήμερα καθορίζονται διοικητικά. Ο υπουργός Οικονομικών από την άλλη υποστηρίζει το άνοιγμα, καθώς πέραν του ότι αποτελεί απαίτηση του μνημονίου εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών λόγω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Το οικονομικό επιτελείο θέτει επίσης και θέμα «κοινωνικής δικαιοσύνης», καθώς, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε, διατήρηση των κλειστών επαγγελμάτων θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι ικανοποιούνται τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.

* Οι περίπου 143.000 μηχανικοί και αρχιτέκτονες (εκ των οποίων 35.000 είναι τεχνολόγοι μηχανικοί) εισπράττουν συγκεκριμένες αμοιβές, ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Μάλιστα, αυτές σχεδόν διπλασιάστηκαν με σχετική απόφαση που ελήφθη πριν από δύο χρόνια. Το ζητούμενο για τους μηχανικούς είναι να μην καταργηθεί ο «κώδικας αμοιβών». Εκτιμούν ότι αν προχωρήσει τελικώς η κατάργηση, ναι μεν το κόστος της άδειας μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά από την άλλη θα τεθεί θέμα ασφάλειας των οικοδομών. «Δεν μπορεί από τη μία να καταργηθεί ο κώδικας αμοιβών και από την άλλη να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ευθύνες των μηχανικών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

* Οι περίπου 43.500 δικηγόροι επίσης έχουν καθορισμένες ελάχιστες αμοιβές (π.χ. γραμμάτια είσπραξης). Ο δικηγορικός κόσμος ζητά όχι μόνο διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών αλλά και αύξησή τους. Εκτός από τις τιμές που πληρώνουν οι πολίτες τίθεται και θέμα φοροδιαφυγής, καθώς οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τις ελάχιστες αμοιβές και όχι αυτές που πραγματικά εισπράττουν.

* Για τους συμβολαιογράφους (είναι περίπου 3.200 σε ολόκληρη τη χώρα και απασχολούν περίπου 10.000 άτομα προσωπικό) οι αμοιβές καθορίζονται επίσης διοικητικά. Για παράδειγμα η αμοιβή για την αγορά ενός ακινήτου, μπορεί να φτάσει στο 1% της αντικειμενικής αξίας, ενώ σε αυτήν προστίθεται και ΦΠΑ 23%.

Οι συμβολαιογράφοι θα διαπραγματευτούν το ενδεχόμενο αντί των σαφώς οριζόμενων αμοιβών να υπάρξει ένα εύρος αμοιβής για κάθε υπηρεσία, εντός της οποίας θα μπορεί να κινηθεί το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο πελάτης. Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των αμοιβών τους στα μεγάλης αξίας συμβόλαια αλλά από την άλλη αναφέρουν ότι, αν καταργηθεί ο διοικητικός προσδιορισμός των υπηρεσιών, πολλές υπηρεσίες που αφορούν τον πολίτη (π.χ. η έκδοση πληρεξούσιου) θα γίνουν πολύ ακριβότερες. Οι συμβολαιογράφοι πάντως θεωρούνται πολλοί αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Μνημόνιο
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Για το ίδιο θέμα
«Σκούπα» για 350 επαγγέλματα