Έντυπη Έκδοση

ΤΕΧΝΙΤΕΣ

Αδειοδότηση ...fast track

Σκληρότερο ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών για να εξασφαλίσουν μια δουλειά σε εποχές οικονομικής ύφεσης, φέρνει η απελευθέρωση που προωθεί η κυβέρνηση και για τα τεχνικά επαγγέλματα όπως του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ψυκτικού, του οξυγονοκολλητή κ.ά., στα οποία σήμερα δραστηριοποιούνται πάνω από 160.000 χιλιάδες άτομα, κυρίως ως αυτοπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όμως, επιλύει χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν επιμέρους επαγγελματικοί κλάδοι όπου, λόγω του αναχρονιστικού θεσμικού τους πλαισίου, οι επαγγελματίες υποχρεώνονταν να μάχονται επί μακρόν με τη γραφειοκρατία και να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες.

Με τις προωθούμενες αλλαγές με μόλις μόνο μία ή δύο άδειες, κάποιος επαγγελματίας θα μπορεί να ασκεί ταυτόχρονα πολλές παρεμφερείς δραστηριότητες στο ίδιο αντικείμενο, για τις οποίες μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει δέκα, είκοσι ή και σαράντα επιμέρους άδειες ανάλογα με την ειδικότητα και να έχει περάσει αρκετά χρόνια στα «θρανία» και στο «κουρμπέτι». Η προϋπηρεσία θα υποκατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις από την παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Είναι προφανές πως θιγόμενοι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα είναι οι έμπειροι τεχνίτες που έπειτα από χρόνια δουλειάς θα βρεθούν να έχουν στα χέρια τους άδειες, πιστοποιήσεις και διπλώματα τα οποία θεωρητικά δεν θα αξίζουν όσο πριν. Κερδισμένοι θα είναι οι νεότεροι που θα μπουν στο επάγγελμα με νέο ευνοϊκό καθεστώς.

Ο ανταγωνισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα στο μέλλον, πολλώ δε μάλλον αν, λόγω της κρίσης και της δυσκολίας στην εύρεση εργασίας, αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για την άσκηση αυτών των επαγγελμάτων.

Για τον ανταγωνισμό από τεχνίτες του εξωτερικού δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα. Τα επαγγέλματα απελευθερώνονται μεν, ωστόσο οποιοσδήποτε πολίτης χώρας της Ε.Ε. θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα πρέπει να έχει τα ίδια επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται για τους έλληνες πολίτες. Δηλαδή να έχει πτυχίο τεχνικής σχολής, να έχει ή να αποκτήσει την αντίστοιχη προϋπηρεσία και να δώσει εξετάσεις στην Ελλάδα.

Συνολικά ο νόμος-πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση αφορά 16 τεχνικά επαγγέλματα που ακόμη και σήμερα ρυθμίζονται από το νόμο 6422 του 1934, με τη βοήθεια πάνω από 100 προεδρικών ή βασιλικών διαταγμάτων. Για παράδειγμα στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου, που έως τώρα διαχωριζόταν σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές ειδικότητες, χρειάζονται 41 επιμέρους άδειες. Αυτές θα συγχωνευτούν. Για τους χειριστές μηχανημάτων έργου απαιτούνται 68 άδειες οι οποίες εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε 16. Ενας πρακτικός μηχανικός χρειάζεται 54 επαγγελματικές άδειες και εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε δώδεκα, ενώ ένας υδραυλικός χρειάζεται 15 επιμέρους άδειες και στόχος τώρα είναι να μειωθούν σε 3. Το νομοσχέδιο εισάγει και συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την έκδοση των αδειών (από 1 έως 4 μήνες), ενώ βάζει στο παιχνίδι της διαπίστευσης των επαγγελματιών μέσω εξετάσεων και φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι πρέπει να αξιολογούνται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
«Σκούπα» για 350 επαγγέλματα