Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα για τη Siemens

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθεται σήμερα το τελικό κείμενο του πορίσματος για το σκάνδαλο της Siemens στο οποίο αναγράφονται 14 ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Τα επόμενα βήματα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια και στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία 30 βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Το κείμενο απαρτίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από περίπου 2.000 σελίδες και σε αυτό αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, η αξιολόγηση των πράξεων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται και οι προτάσεις για τη νομική θωράκιση του συστήματος προς αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων διαφθοράς.

Τα πρόσωπα που το ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθύνες είναι οι πρώην υπουργοί  Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος και στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Η Ν.Δ. δεν έβαλε στις προτάσεις της κανένα πρώην ή νυν στέλεχός της, αλλά μόνο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, με κορυφαίο παράδειγμα τον Κ. Σημίτη και τους Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Μαλέσιο, Μαντέλη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου.

  • Εντωμεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης έστειλε και στη διοίκηση της μητρικής της Siemens στη Γερμανία επιστολή, την οποία και κοινοποίησε το απόγευμα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas Π. Ξυνή, με την οποία ζητάει να του δοθούν όλα τα στοιχεία για την διευκόλυνση των ερευνών.Κάτι ανάλογο είχε γίνει στις ΗΠΑ, το 2005-6 όταν η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε αγωγή κατά της Siemens, αναγκάζοντάς την να κλείσει την υπόθεση με τα “μαύρα ταμεία”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Για το ίδιο θέμα
Απειλούν πάλι τη Siemens με πρόστιμα