Έντυπη Έκδοση

ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ SIEMENS HELLAS

Δύο αγωγές κατά της Siemens

Η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ. ευρώ, όμως κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν το ύψος στα 5 δισ. και αναζητούν διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να το πιστοποιήσουν

Μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζει η κυβέρνηση την εκκίνηση των νομικών πρωτοβουλιών κατά της Siemens, για τη ζημία πολλών δισ. ευρώ που υπέστησαν την τελευταία εικοσαετία από την παράνομη δραστηριότητά της το ελληνικό Δημόσιο και εποπτευόμενοι από αυτό φορείς. Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της όμως δεν αναμένονται πριν παρέλθει, στην καλύτερη περίπτωση, εξάμηνο.

Βασικό οπλοστάσιο για τη στοιχειοθέτηση των απαιτήσεων και την κατάστρωση της νομικής στρατηγικής αποτελεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και οι 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές, που ανέδειξαν την ύπαρξη οργανωμένου, διασυνοριακού εγκλήματος με ροή μαύρου χρήματος από τον γερμανικό οικονομικό κολοσσό, με συνέπεια να τρωθεί το κύρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, να υπάρξει χειραγώγηση της ανταγωνιστικότητας και παράνομη αύξηση των εσόδων της Siemens επί ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Στις προγραμματιζόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται: α) Αγωγή αποζημίωσης προς τη μητρική Siemens και τη Siemens Hellas για ηθική βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, που θα συνταχθεί με συνεργασία γερμανικού νομικού γραφείου. β) Αγωγή από τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο είναι μέτοχος και εποπτεύουσα αρχή (ΟΤΕ, ΟΣΕ, Υγείας κ.λπ.), για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με τη μετακύλιση της μίζας στην υπερκοστολόγηση κάθε έργου. γ) Επιβολή προστίμων για παραβίαση των αρχών διαφάνειας. δ) Ερευνα της επιτροπής Ανταγωνισμού και επιβολή προστίμων για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και έλεγχος μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μετά την εντολή του πρωθυπουργού, την περασμένη εβδομάδα, στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, «διότι όσο σέρνονται δημιουργούν δικαιολογημένα αρνητικές εντυπώσεις», αναζητούνται διεθνείς πραγματογνώμονες που θα αναλάβουν την ακριβή αποτίμηση της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου. Η Εξεταστική Επιτροπή υπολόγισε, κατ' εκτίμησιν, το ύψος της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Οικονομικοί και νομικοί κυβερνητικοί κύκλοι, όμως, προσδοκούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να φτάνει και τα 5 δισ. ευρώ.

Η επιλογή των εταιρειών πραγματογνωμοσύνης, ωστόσο, αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση, διότι πρέπει να διακριβωθεί ότι δεν είχαν εξυπηρετήσει, στο παρελθόν, τη Siemens. Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους εν λόγω οίκους αξιολόγησης, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, συνέβαλαν με τους δήθεν κοστολογικούς ελέγχους στην υλοποίηση της εκάστοτε ζημίας εις βάρος του αγοραστή, με ισόποση περιουσιακή ωφέλεια της Siemens. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίφθηκε η Price Waterhouse, διότι σ'αυτήν είχε αναθέσει ο Π. Βουρλούμης να κάνει έλεγχο σε συμβάσεις του ΟΤΕ που, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής, αποδείχθηκαν αναξιόπιστες. Μεταξύ των εταιρειών που θεωρούνται υποψήφιες είναι η Ernst and Young και η Deloitte.

Επισήμως, η εκπόνηση της νομικής στρατηγικής άρχισε μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, μέσω της οποίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στοιχειοθετήθηκε η ευθύνη της γερμανικής εταιρείας. Η προετοιμασία της όμως ανάγεται σε προγενέστερο χρόνο, με αφορμή την άρνηση του πολυεθνικού γερμανικού κολοσσού να αναγνωρίσει τις ευθύνες του στη ζημία του ελληνικού Δημοσίου και να συνεργαστεί δίνοντας στοιχεία στην Εξεταστική που διερευνούσε το σκάνδαλο. Αρνηση που επιβεβαιώθηκε και με την απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas, Κ. Ξυνή, στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, μετά την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής.

Δημοσίευμα των «Financial Times» άφησε την περασμένη εβδομάδα να διαφανεί ότι μεταξύ της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας και των ελληνικών αρχών υπάρχει ανοιχτή γραμμή, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι «αυτό έπρεπε να έχει γίνει στον κατάλληλο χρόνο και σήμερα δεν είναι σκόπιμο κάτι τέτοιο». Για να υπάρξει συμβιβασμός πρέπει η Siemens να αισθανθεί την ελληνική πίεση. Και αυτό θα συμβεί, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, μόλις αρχίσουν να εκδίδονται αποφάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ξεδιπλωθούν οι υπόλοιπες νομικές κινήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Υπόθεση Siemens
Για το ίδιο θέμα
Siemens: Εγκλημα διαρκείας χωρίς ενόχους και τιμωρία