Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 2012-14

Πρέσινγκ για επιχειρησιακές μείωσης μισθών

Αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις, προκειμένου να καταστούν ακόμα πιο... ισχυρές αποσκοπώντας στη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, διερευνά το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, η οποία έδωσε ήδη δίμηνη παράταση για τη νομοθέτηση των μέτρων 11,8 δισ. ευρώ της τριετίας 2012 -2014.

Η ανησυχία των επικεφαλής Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Ενωση), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εκφράστηκε και κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι οι επικεφαλής της τρόικας εκφράζουν τις «ανησυχίες» τους για το εύρος εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων. Κι επειδή πάγια θέση τους είναι ότι πρέπει να υπερισχύσουν των κλαδικών συμβάσεων, τώρα συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο νέων νομοθετικών αλλαγών. «Θέλουν να δουν πώς θα εφαρμοστούν και αν θα χρειαστούν επιπλέον αλλαγές», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας.

Η τρόικα, άλλωστε, έχει εμφανιστεί όχι μόνο υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά ακόμα και της καθολικής εφαρμογής τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα τους πείραζε ακόμα και η εφαρμογή ατομικών συμβάσεων. Σκοπός των κινήσεων αυτών είναι σε κάθε περίπτωση η έμμεση μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θέλουν να αποφύγουν την οριζόντια μείωση τους ή την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού - όπως διακηρύσσεται συνεχώς τα τελευταία 24ωρα από τα κυβερνητικά στελέχη.

Μετά το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ που δόθηκε κατά την πρώτη συνάντηση (Δευτέρα απόγευμα) στην οδό Νίκης, χθες η τρόικα αποδείχτηκε ακόμα πιο απλόχερη, καθώς έδωσε και δίμηνη παράταση για τη νομοθέτηση των μέτρων 11,8 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) της περιόδου 2012 -2014.

Δηλαδή, τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή τον Μάιο αντί του Μαρτίου, όπως αρχικώς προβλεπόταν. Οι πρώτες συζητήσεις για την εξειδίκευσή τους έχουν ανοίξει από τη Δευτέρα. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015 (βάσει του νόμου 3871/2010) θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει διάλογος με πολιτικά κόμματα, φορείς και οικονομολόγους, για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη και θα εξειδικευθούν ανά υπουργείο. Στόχος της επέκτασης του δημοσιονομικού πλαισίου μέχρι το 2015 είναι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να ξεκινήσει η μείωση του δημόσιου χρέους.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ και σημείωνε ότι για την ώρα η τρόικα δεν ανησυχεί για τη δημοσιονομική προσαρμογή και επικεντρώνεται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να διατηρηθεί η δυναμική στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Αποχαιρέτα το, το επίδομα που χάνεις