Έντυπη Έκδοση

Κεντρώοι έτοιμοι για Δράση

Ο κύβος ερρίφθη και μεθαύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη γίνεται η επίσημη πρεμιέρα της νέας πολιτικής κίνησης με όνομα «Δράση».

Πρεμιέρα μεθαύριο για το νέο κόμμα του Στ. Μάνου, με στήριξη και των Β. Κοντογιαννόπουλου, Γ. Μπουτάρη και Ν. Δήμου. Πρεμιέρα μεθαύριο για το νέο κόμμα του Στ. Μάνου, με στήριξη και των Β. Κοντογιαννόπουλου, Γ. Μπουτάρη και Ν. Δήμου. Το πρώτο βήμα του κόμματος θα είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον Στ. Μάνο και στην τελευταία τιμητική θέση της ευρωλίστας τον Β. Κοντογιαννόπουλο, ενώ ο Γ. Μπουτάρης, από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας, θα παραμείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι διαδικασίες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα αρχίσουν επισήμως μετά την υποβολή του καταστατικού. Την ιδρυτική της διακήρυξη, ωστόσο, υπογράφουν ήδη 200 πολίτες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μεταξύ αυτών οι καθηγητές Κ. Ζώρας, Γ. Κτιστάκης, Χ. Τσούκας, Π. Καζάκος, Θ. Διαμαντόπουλος, ενώ την κίνηση υποστηρίζουν και οι καθηγητές Θ. Βερέμης, Γ. Μπήτρος και Δ. Δημητράκος, οι οποίοι δεν υπογράφουν.

Από το προηγούμενο εγχείρημα των «Φιλελευθέρων» στη «Δράση» συμμετέχουν οι Α. Καρίπογλου και Τ. Αβραντίνης, ο συγγραφέας Ν. Δήμου και ο δημοσιολόγος Τηλ. Μαράτος. Από τον επιχειρηματικό χώρο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Α. Αϊβαλιώτης και ο Κ. Πετρόπουλος.

Η νέα πολιτική κίνηση δεν θα έχει ηγεσία και οι αποφάσεις, σε πρώτη φάση, θα διαμορφώνονται συλλογικά από Διοικούσα Επιτροπή. Η οργανωτική δομή της θα κριθεί από την ανταπόκριση που θα υπάρχει έως τις ευρωεκλογές. Τι θα γίνει στη συνέχεια, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Αλλωστε, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, «υπάρχουν πολλές δυσκολίες και δεν γνωρίζουμε αν θα εισακουσθεί η έκκλησή μας».

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τουλάχιστον θα μπορούν να πουν ότι τόλμησαν να κάνουν μια κίνηση κόντρα στο ρεύμα.

Με γερμανικό πρότυπο

Φιλοδοξία της κίνησης είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης και να εξελιχθεί σε κόμμα «κοινής λογικής και ρεαλισμού». Φιλοδοξεί, με άλλα λόγια, να λειτουργήσει όπως το FDP του Χ. Ντ. Γκένσερ στη Γερμανία, σε ένα ρόλο ρυθμιστή, παρ' ότι τα ποσοστά του κυμαίνονταν στο 5%.

* Στη νέα πολιτική πρωτοβουλία δεν θα συμμετάσχει ο Ανδρ. Ανδριανόπουλος, που ήταν εξαρχής επιφυλακτικός και έτσι δεν κλήθηκε στις διαβουλεύσεις, παρ' ότι Μάνος και Κοντογιαννόπουλος θεωρούν ότι πολιτικά είναι πολύ κοντά. Εκτιμήθηκε, ωστόσο, ότι η εμπλοκή του θα έδινε σαφή φιλελεύθερη ταυτότητα. Και κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στα ανοίγματα που επιχειρούν προς τον κεντρώο χώρο.

* Επιφυλακτικός ήταν εξαρχής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Τατούλης, ο οποίος είχε διαφωνίες τόσο για τον τρόπο συγκρότησης και οργάνωσης της κινήσης, όσο και για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της.

* Αλλά και τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά δεν είχαν ανταπόκριση. Οι συζητήσεις με πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτους μεταξύ εκσυγχρονισμού και ανανεωτικής αριστεράς δεν κατέληξαν πουθενά.

* Η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Στ. Μάνου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Διοικούσα Επιτροπή της, μετά την τελευταία άκαρπη συνάντηση μαζί του προ δεκαημέρου. Εκεί οι «Φιλελεύθεροι» ζήτησαν να ενταχθούν στη «Δράση» ως «συνιστώσα», διατηρώντας την οργανωτική τους αυτοτέλεια. Ο όρος δεν έγινε δεκτός και έτσι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν την αυτόνομη κάθοδό τους στις ευρωεκλογές.

* Οι «Δημοκρατικοί», τέλος, σχεδιάζουν να κατέλθουν στις ευρωεκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο και για τη θέση του επικεφαλής συγκλίνουν στο δημοσιογράφο Αντ. Παπαγιαννίδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δράση
Για το ίδιο θέμα
Δήλωση μελών της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» για τη συμμετοχή Μπουτάρη στη «Δράση»