Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν συμμετέχει για την ώρα η χώρα μας στις επιχειρήσεις

Ο ρόλος της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Η Ελλάδα έχει διαθέσει στο ΝΑΤΟ έναν αριθμό δυνάμεων που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη , 4 σε πρώτη φάση, μια φρεγάτα η οποία θα αποπλέει από τη Σούδα και ενδεχομένως θα εναλλάσσεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής της στις επιχειρήσεις, ένα ιπτάμενο ραντάρ και 2 ελικόπτερα Σούπερ Πούμα.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Οι ελληνικές  δυνάμεις μέχρι στιγμής δεν έχουν διαταχθεί να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη νατοϊκή εμπλοκή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Τα 2 ελικόπτερα υποστηρίζουν στην ουσία τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Δηλαδή εάν κάποιο συμμαχικό αεροσκάφος για οποιοδήποτε λόγο οι χειριστές τους αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν, τότε τα Σούπερ Πούμα θα αναλάβουν την έρευνα και διάσωση των χειριστών.

Ως προς τη βάση της Σούδας, αυτή έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενώ σε ότι αφορά το Άκτιο, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας - ΝΑΤΟ η βάση είναι Νατοική που πρακτικά σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ τη χρησιμοποιεί όποτε θέλει και όπως θέλει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν μεν τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι όμως υπό το "καπέλο" του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις προς το παρόν.

Βεβαίως αν χρειαστεί να εμπλακούν τα δύο Σούπερ Πούμα σε έρευνα και διάσωση θα εμπλακούν ανεξαρτήτως του αν υπάρχει απόφαση του ΝΑΤΟ, διότι μιλάμε για άλλου είδους επιχείρηση πλέον, καθώς πρόκειται περί ανθρωπιστικής επιχείρησης.

Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει μια γραμμή για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος. Κάποια στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν την συμμετοχή της Ελλάδας ώστε να μην υπάρξει πολιτικό κόστος, ενώ κάποια άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι εφόσον συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
ΝΑΤΟ
Κυβέρνηση
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Για το ίδιο θέμα
Ο κύβος ερρίφθη στο Παρίσι, οι βόμβες στη Λιβύη
Στο «στόχαστρο» της Δύσης ο Καντάφι - Όλες οι εξελίξεις στο enet
Η... Οδύσσεια μιας εκστρατείας