Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη Βουλή αποστέλλεται η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Τελευταία ενημέρωση:

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, που διερευνά την υπόθεση, “σκόνταψε” μελετώντας τα στοιχεία πάνω σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδια για να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Η έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών έπεσε πάνω τουλάχιστον σε ένα όνομα, αυτό το Άκη Τσοχατζόπουλου. Πάντως, για οποιεσδήποτε ευθύνες του πρώην υπουργού έχει ήδη επέλθει παραγραφή, αφού έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικοί σύνοδοι από την υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων.

Η εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο θα συνεχίσει να διερευνάται από τους εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος που έχουν αναλάβει την υπόθεση και έχουν ήδη αξιολογήσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τη σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ.

Εκτός από τα 37 άτομα που έχουν κληθεί  ως ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων, έχουν προκύψει υποψίες τέλεσης αδικημάτων και για άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος αποστολής κλήσεων.

Τα πρόσωπα που έχουν ήδη κλητευθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Δημοσίου, είναι στην πλειονότητά τους πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, που διετέλεσαν μέλη Επιτροπών που συστάθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται ακόμη και γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων μέχρι και την παραλαβή τους.

Τα αδικήματα αφορούν στην περίοδο 1998 – 2002, δηλαδή από το έτος απόφασης προμήθειας των υποβρυχίων με απ' ευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και τις τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.

Η ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο δεν αποκλείεται να φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Τη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο πιστοποιούν και στοιχεία που προέρχονται από τις γεμανικές αρχές και έχουν αποσταλεί με δικαστική συνδρομή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

♦ Στη Βουλή αποστέλλεται και η δικογραφία για το "καπέλο" στη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, το 2009 [Περισσότερα, εδώ].

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Αρένιος Αρεφενίτσας έγραψε: (πριν 7 έτη)
Για άλλη μια φορά όταν φάκελλος οδηγείται στη βουλή το θέμα κουκουλώνεται !!
Οπως έχει γίνει με SIEMENS κ.τ.λ. κ.τ.λ..
2 Ο/Η Lary έγραψε: (πριν 7 έτη)
Προσοχή μόνο μην σας ξεφύγουν οι ημερομηνίες παιδιά και δεν "κάτσει" η διαγραφή !

Ωραια ! Θα περιμένουμε τα 5 διαφορετικά πορίσματα για τις 5 όψεις της λαμογιάς !

Ρε ουστ !!!
3 Ο/Η Alexandros έγραψε: (πριν 7 έτη)
είναι αστείο να διερευνώνται οι υπάλληλοι και οι πρώην αρχηγοί να εχουν απαλλαχθεί... πάμε για άλλη μία "τακτοποίηση" σκανδάλου...για τα μάτια του κόσμου με λίγα λογια γινονται όλα
4 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 7 έτη)
Κουκούλα τον Γιάννη.
5 Ο/Η Μανος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία και οι πολιτικοί πάνε φυλακήκαι εμεις για εκατομμύρια €€€€€€ το συζηταμε μετα τη παραγραφή για
10 χρονια και κοροιδευόμαστε.

Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή των Εργατικών, Ερικ Ίλσλι, που κρίθηκε ένοχος για εξαπάτηση των φορολογούμενων. Έκανε προσωπικά έξοδα 16.600 ευρώ τα οποία δήλωνε ως βουλευτικά. Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται πως "έχει πληγεί το κύρος των πολιτικών και του κοινοβουλίου".

Υπενθυμίζεται πως ακόμη ένας πρώην βουλευτής, των Εργατικών, ο Τζιμ Ντιβάιν, έχει καταδικαστεί για έξοδα 9.900 ευρώ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
Μετά το Πάσχα οι απολογίες για τα υποβρύχια
Στη Βουλή η δικογραφία για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα