Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποκαλύψεις wikileaks για «τυφλά F16» που αγόρασε η Ελλάδα

Μια καλή «δικαιολογία» προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει «Eurofighter» και όχι F-16, ήταν για τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα τα παράπονα του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου για τα αμερικάνικα «τυφλά» F-16.

H είδηση προκύπει από τα τηλεγραφήματά του Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα οποία έβγαλε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος του Ασάνζ, Wikileaks.

Οπως φαίνεται, μέσα από μια σειρά τηλεγραφημάτων για τα αμερικανικά αεροσκάφη, ο Σπέκχαρντ καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την προηγούμενη "εμπειρία με τη Raytheon" προκειμένου να αγοράσει Eurofighter παρόλο που είναι πιο ακριβά.

Η αμερικανική εταιρεία «Raytheon» φέρεται να είναι υπεύθυνη για την έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας στα 60 (Peace-Xenia III) F-16 της επίσης αμερικανικής εταιρείας «Lockheed Martin», που παρήγγειλε η Ελλάδα, όταν υπουργός Αμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, έναντι δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.  

Η παραγγελία έγινε το Μάρτιο του 2000 και τα αεροσκάφη –που δεν διέθεταν το απαραίτητο σύστημα αυτοπροστασίας προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιουδήποτε είδος επίθεση- παραλήφθηκαν τρία χρόνια αργότερα. Εννιά χρόνια μετά την παραγγελία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, τα F-16 συνέχισαν να είναι «τυφλά».

Το χρόνιο και άλυτο πρόβλημα της παρτίδας των αμερικανικών αεροσκαφών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θέματα που φέρεται να συζήτησε ο νέος υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα.

Τα «παράπονα» του Ελληνα υπουργού Άμυνας

Στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο Σπέκχαρντ γράφει για τον Ε. Βενιζέλο: “(…) παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στα F16 Peace Xenia III  και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά –σύμφωνα με το  Wikileaks, ο πρωην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και δίπλα σε αυτό σημειώνει χειρόγραφα, μέσα σε παρένθεση, πως το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής «Raytheon» και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, με αποτέλεσμα: "κανένα από τα αεροσκάφη" να μην έχει "εγκατεστημένο σύστημα αυτοπροστασίας".

     Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρωτά μεταξύ άλλων τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει την αγορά «eurofighter» για να την κάλυψη των αναγκών σε μαχητική αεροσκάφη νέας γενιάς, ο οποίος φέρεται να του απαντά ότι όσα γράφονται είναι ανακριβή και πως ο ίδιος «δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση».  

Ένα μήνα μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέπτεται εκ νέου τον Αμερικανό Πρέσβη και πάλι για το ίδιο θέμα. Και σύμφωνα από το τηλεγράφημα (09ATHENS1605) που έπεται της συνάντησης, ο υπουργός Αμυνας εμφανίζεται να επαναλαμβάνει στον Πρέσβη πως ναι μεν το φταίξιμο είναι της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, αλλά αυτή τη φορά ζητά και τη βοήθειά του για την επίλυση της διαφοράς.

Μια "δικαιολογία"

 Ο Σπέκχαρντ ολοκληρώνει το τηλεγράφημά του, με ένα προσωπικό σχόλιο: «η συναλλαγή μεταξύ της «Raytheon» και της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμπορική και όχι διακρατική» κατά συνέπεια οι εναλλακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες. «Τα «προβληματικά» Peace Xenia III F16 σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα με την Ευρώπη δεν θα βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες όταν το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει τι αεροπλάνα θα πάρει στο μέλλον», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την προηγούμενη εμπειρία με τη «Raytheon» για να πάρει τα «Eurofighter» παρόλο που είναι πιο ακριβά, μαρτυρώντας το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής πρεσβείας για τους εξοπλισμούς της χώρας, αλλά και της προώθησης των συμφερόντων αμερικανικών εταιρειών.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Κανένα “χειρόφρενο” δεν έχει τραβηχτεί για «Σέχτα» και Γκιόλια, δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής