Ηλεκτρονική Έκδοση

Τίνα Μπιρμπίλη: Να παραμείνουν στο Δημόσιο ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Υπέρ της διατήρησης του ελέγχου της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου από το Δημόσιο τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ δηλώνει ότι το θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων έχει κλείσει.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η Τίνα Μπιρμπίλη, σχολιάζοντας το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, τονίζει ότι "η αξία της ΔΕΗ, όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά είναι σαφώς υποτιµηµένη. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης". Προσθέτει δε ότι "σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας".

Όσον αφορά στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι "έχει κλείσει, όπως έχει κρίνει και το Συµβούλιο της Επικρατείας, από την ψήφιση του νόμου Τρίτση τη δεκαετία του ‘80. Ακόμα και να ήθελε κάποια κυβέρνηση να ξανανοίξει το θέμα αυτό, δεν θα µπορούσε".

Σχετικά με το νόμο για τις περιοχές Natura και το "μπλόκο" κυβερνητικών βουλευτών, παραδέχθηκε ότι "προφανώς δεν είναι η αρχική θέση", ενώ σημείωσε ότι "η ρύθµιση είναι ένα µεγάλο βήµα για τον περιορισµό της δόµησης και την προστασία των περιοχών Natura".

Σε ερώτηση για το αν την ενοχλεί που στοχοποιηθεί και μέσα από την κυβέρνηση και μέσα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ απαντά: "Αρνούμαι να συνεισφέρω στη δηµιουργία και τη διατήρηση «σίριαλ» που έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά θέματα" και προσθέτει: "Αυτό που µε ενοχλεί είναι η επιστροφή σε αναπτυξιακά πρότυπα, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει και, αφενός, έχουν τροφοδοτήσει τη βαθιά κρίση που βιώνουμε ως τόπος, αφετέρου, αναπαράγουν µίζερες προσεγγίσεις. Ως παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω την προσέγγιση που προωθεί την οικοδόμηση κάθε σπιθαμής της χώρας, µε τον ισχυρισμό ότι έτσι θα δοθεί δυναμισμός στον οικοδομικό κλάδο. Είναι ένας εύκολος τρόπος, ένα άλλοθι για να µην κάνουμε τίποτα".

Όσον αφορά στα κίνητρα που θα δοθούν για την επιστροφή των πολιτών κέντρο της Αθήνας επισημαίνει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κινηθεί σε δύο άξονες: αναπλάσεις εστιώνµε πολλαπλασιαστικό όφελος, π.χ. στις πλατείες Θεάτρου, Αγίου Παντελεήµονα και Αττικής, και προσέλκυση ενδιαφέροντος για την αναβάθµιση κτιρίων στις δύσκολες περιοχές.

"Στόχος είναι να συγκρατηθούν όσοι έχουν απομείνει, να επαναχρησιμοποιηθούν τα ακίνητα µε µείξη πληθυσμού και χρήσεων, µε εγκατάσταση δηµοσίων υπηρεσιών και κατοικίας ακόμη και εκεί όπου παραδοσιακά δεν υπήρχε. Για να επιτευχθεί αυτή η αναζωογόνηση χρειάζεται συνδυασµός σύγχρονων θεσµικών εργαλείων και σηµαντικών οικονοµικών κινήτρων σε στενή συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών", προσθέτει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 9 έτη)
Καλη μου Τινα, καλες οι αρχικες σου θεσεις αλλα βλεπεις οτι στο τελος σου τις ακυρωνουν οι ταλιμπανοι του Πασοκ.
Να θυμασαι το παραδειγμα ηθους και συμπεριφορας του καθηγητη, αντιπροεδρου της βουλης, υπουργου, Μανωλη Δρετακη.
2 Ο/Η Pantakis George έγραψε: (πριν 9 έτη)
Προς ΠΑΣΟΚ.κ. Μπιρπίλη.
Συνεχίζονται οι πελατειακές σχέσεις, και μετά μας τα χώνεται και από επάνω ότι .."μαζί τα φάγαμε"...αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα αλλάξει το παραμυθάκι και θα λέγεται..."ότι συνεχίζεται να τα τρώτε όλοι μαζί, κόμμα και κυβέρνηση"
3 Ο/Η Durk Blue έγραψε: (πριν 9 έτη)
Προς ΠΑΣΟΚ.κ. Μπιρπίλη.
> Συνεχίζονται οι πελατειακές σχέσεις, και μετά μας τα χώνεται και από επάνω ότι .."μαζί τα φάγαμε"...αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα αλλάξει το παραμυθάκι και θα λέγεται..."ότι συνεχίζεται να τα τρώτε όλοι μαζί, κόμμα και κυβέρνηση"
4 Ο/Η kostas m. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μήπως αν δεν ανοίξουμε τις αγορές ενέργειας και αφήσουμε τις δημόσιες εταιρείες στο έλεος των συνδικαλιστών, θα αισθανθεί καλύτερα ?? Πάντως πως συνδυάζεται η δήθεν πράσινη ανάπτυξη με την τακτοποίηση των καταπατημένων και την προοπτική αλλαγής χρήσης (αύξηση Σ.Δ.) σε δημόσιες παραλίες (αυτό θα πει αξιοποίηση) δεν το έχω καταλάβει ακόμα!!
5 Ο/Η ΜΜΕπληκτος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Tί έκπληξη και αυτή! Τώρα ανακάλυψαν πως η ΔΕΗ αν δεν πουληθεί θα συμβάλει στην ανάπτυξη! Όχι όμως οι Τράπεζες ! Όχι οι ΔΕΚΟ και 300 συνολικά επιχειρήσεις του δημοσίου που έγιναν «ανταγωνιστικές» με το ξεπούλημα και οι εργαζόμενοι πήγαν στη χωματερή. Όχι οι 10000 συνεταιρισμοί που απασχολούσαν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και υπαλλήλους που έκλεισαν με την κατάργηση των δασμών και την εισαγωγή πατάτας από την Πολωνία , ντομάτας από το Βέλγιο. Με την εισαγωγή τώρα και ζάχαρης και λιπασμάτων και ζωοτροφών και κάθε είδους προϊόντων πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.
Οι κυβερνώντες επιμένουν βλέπετε να περάσουμε την κρίση με το ξεπούλημα που γιγαντώνει την ανεργία και όχι με την ενίσχυση και εξυγίανση, αν υπάρχει βούληση, του δημόσιου τομέα, όπως ακριβώς ξεπεράστηκε η κρίση του 1929.
Επιμένουν με την παραχώρηση όλου του δημόσιου πλούτου στις συμμορίες των αγορών, με μισθούς πείνας 500 Ε για τους εργαζόμενους, ενώ οι μισθοί της «οικογένειας» και τα κέρδη, θα είναι ανεξέλεγκτα όπως ανεξέλεγκτο το κόστος και η τιμολογιακή πολιτική στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των τζιπ της «οικογένειας». 500.000 στους δρόμους στο Λονδίνο…. Η μόνη ελπίδα. Το καναπές και αποχή…
6 Ο/Η Kostas έγραψε: (πριν 9 έτη)
Το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύπλοκο τεχνικά θέμα. Πολλοί φίλοι πέφτουν στην παγίδα να το συγκρίνουν με άλλους κλάδους στους οποίους λειτούργησε η απελευθέρωση και ο νόμος της αγοράς.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σας με το σκάνδαλο της Enron στην δυτική ακτή των ΗΠΑ το 2001, το τεράστιο black out σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2003, την κατάρρευση των ηλεκτρικών γραμμών τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στην νότια Γαλλία, βόρεια Ιταλία και την μισή Ελβετία. Και να μην μας διαφεύγει από το νου ο εφιάλτης που περνάει από τον κίνδυνο της ραδιενέργειας η Ιαπωνία!
Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω γεγονότα;
Μα φυσικά οι απελευθερωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και η λειτουργία/διαχείριση τους από ιδιωτικές εταιρείες με ζητούμενο και μόνο το κέρδος τους και τίποτα άλλο!!!
Μην πέφτετε στην παγίδα, η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι υπηρεσία (μόνο) είναι προϊόν το οποίο έχει την μεγαλύτερη παραξενιά στον κόσμο. Είναι το μόνο αγαθό το οποίο για να παράγετε πρέπει να καταναλώνετε. Δηλαδή δεν μπορεί να δουλεύει εργοστάσιο παραγωγής ηλ. ενέργειας όταν όλοι «κλείσουμε» τους διακόπτες μας!! Το βράδυ που όλοι κοιμόμαστε και δεν καταναλώνουμε ρεύμα, πολλά από τα εργοστάσια ή σταματούν την παραγωγή τους ή δουλεύουν με την ελάχιστη παραγωγή για να μην "σβήσουν".
Δεν είναι η ηλ. ενέργεια πετρέλαιο ώστε το διυλιστήριο να δουλέψει και την νύχτα και το προϊόν που παράγει να το αποθηκεύει σε δεξαμενές και να το πουλήσει όταν του συμφέρει και σε όποια τιμή. Η ηλ. ενέργεια πρέπει να καταναλώνετε για να παράγετε, δεν γίνετε αλλιώς.
Φανταστείτε τώρα τον εαυτό σας εργοστασιάρχη της ΔΕΗ, θα δεχόσασταν μηχανές εκατομμυρίων να μην παράγουν στο 120% των δυνατοτήτων τους?? Όσο και να μην το δέχεστε αυτή είναι η πραγματικότητα της ηλ. ενέργειας και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα όπως αυτά που σας θύμισα στην αρχή. Περικοπές σε συντήρηση, σε βάρδιες, σε εφεδρείες.. ώστε ο παραπάνω εργοστασιάρχης να βγάλει περισσότερο και περισσότερο κέρδος!
Και να κάπου εδώ ο καταναλωτής, να αναρωτιέστε γιατί γίνονται όλα αυτά αφού την πουλήσαμε την κακιά ΔΕΗ στους επιχειρηματίες που θα μας προστάτευαν από τους κακούς ΔΕΗτζίδες???
Δυστυχώς φίλοι μου τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.
Ά! με την ευκαιρία, που είναι εκείνη η εταιρεία, να δεις πως την λέγανε.. Verboung από την Αυστρία που θα σας πουλούσε φτηνό ρεύμα????
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Αποκρατικοποιήσεις