Ηλεκτρονική Έκδοση

Πάγκαλος: Όσοι χτυπούν πεσμένους δεν κάνουν για αστυνομικοί

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την εικόνα αστυνομικών που χτυπούν διαδηλωτές που βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. «Αυτοί οι οποίοι έτρεχαν και κλωτσούσαν αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να αμυνθεί, πιστεύω ότι είναι ακατάλληλοι για αστυνομικοί», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ, εκτιμώντας ότι σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει και η αστυνομική έρευνα.

"Είχαμε έναν μεμονωμένο διαδηλωτή στην εικόνα, ο οποίος ήταν στο έδαφος και επομένως προσφερόταν για να συλληφθεί, αν έπρεπε να συλληφθεί. Ένας ή δυο αστυνομικοί με πολύ ψύχραιμες κινήσεις μπορούσαν να το κάνουν αυτό", ανέφερε ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Τόνισε ότι κατά την άποψή του η ΕΛ.ΑΣ.δεν μπορεί να ισορροπήσει. "Εχουμε παραστεί σε καταστάσεις, όπου η αστυνομία είναι απούσα, ή κοιτάει αλλού, ή σφυρίζει αδιάφορα και αυτό μερικές φορές κορυφώνεται σε εξάρσεις βίας", είπε, παρουσιάζοντας ως μία από αυτές όσα συνέβησαν στην Κερατέα.

Εκτίμησε ότι η λειτουργία της αστυνομίας αποτελεί θέμα οργάνωσης και πολιτικής προσέγγισης των καθηκόντων της αστυνομίας. "Πρέπει να δούμε πως στρατολογείται, πως εκπαιδεύεται, πως μετεκπαιδεύεται η αστυνομία, τι πνεύμα κυριαρχεί. Έχω ζήσει σε χώρες δυτικές, όπου η αστυνομία ασκεί φρικτή βία, όταν πρέπει να ασκηθεί βία, έχω ζήσει στην Γαλλία, που φημίζεται για την βιαιότητά της, αλλά η οποία (αστυνομία) στις καθημερινές συναλλαγές είναι απολύτως ευγενής και συγκρατημένη και εντελώς τυπική", σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη δολοφονία μετανάστη εξέφρασε την ελπίδα να μη σχετίζεται το περιστατικό με τη δολοφονία του 44χρονου Έλληνα, προχθές τα ξημερώματα. "Αν ορισμένοι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους και αρχίζουν να σκοτώνουν μετανάστες τυχαίους, που συναντάνε στο δρόμο, έχουμε ένα άλλο αποτρόπαιο φαινόμενο, που θα ήθελα, πάση θυσία, να αποφύγουμε", πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι η δολοφονία του 44χρονου δεν είναι μόνον θέμα αστυνόμευσης, αλλά και διαχείρισης της μετανάστευσης. Πρότεινε την άμεση νομιμοποίηση και ενσωμάτωση όσων μεταναστών πληρούν προϋποθέσεις, όπως η παραμονή στη χώρα για 8 ή 10 χρόνια, έχουν οικογένεια και σταθερή δουλειά. Πρότεινε, επίσης, την επιστροφή όσων δεν έχουν χαρτιά στις πατρίδες τους.

Αιχμές Παγκάλου για τις δηλώσεις Βενιζέλου

«Τι θα πει πολιτική διεύθυνση; Εάν κάποιος θέλει να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, ας το πει», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Θόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

"Η κυβέρνηση αυτή έχει το καινοφανές χαρακτηριστικό της συνεχούς συζήτησης επί όλων των θεμάτων, όπου ο καθένας θέτει τις απόψεις του, όπου όλοι λαμβάνονται υπόψη. Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι ως σωστό και διαθέσιμο τρόπο πολιτικής διεύθυνσης. Ποιος άλλος θα μπορούσε να υπάρχει; Το να αποφασίζω και να διατάζω; Δεν νομίζω ότι θα γινόταν δεκτό. Δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Πέραν του ότι δε μ΄ αρέσει", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ευαγ. Βενιζέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Άμυνας. Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι πολιτική διεύθυνση σημαίνει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών φορέων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κυβέρνηση
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Για το ίδιο θέμα
Δολοφονικό χτύπημα ΕΛ.ΑΣ. στην απεργιακή διαδήλωση