Ηλεκτρονική Έκδοση

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή τον τραυματισμό του διαδηλωτή

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα δύο κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) με αφορμή τον χθεσινό τραυματισμό του 31χρονου διαδηλωτή από τα ΜΑΤ και τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Την ώρα που η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Οικονομίας Φ. Σαχινίδη, προέτρεπε σε ψυχραιμία και σύνεση, το κλίμα στη Βουλή πυροδοτήθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης μίλησε για «επικίνδυνη κυβέρνηση» και «δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές με σκοπό να τους σκοτώσουν».

«Αυτά που συνέβησαν ήταν άκρως εγκληματικά, δολοφονικά από πλευράς αστυνομίας και ΜΑΤ. Πώς είναι δυνατόν να στέκεστε στα έδρανα και να μην έχετε ταρακουνήσει το σύμπαν; Η "Χρυσή Αυγή" διευθύνει τα όργανα της αστυνομίας; Αυτά είναι φαινόμενα τραγικά που θυμίζουν άλλες σκοτεινότατες εποχές. Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση γιατί καλύπτετε καταστάσεις σκοτεινές, απαράδεκτες. Δίπλα στο μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή, λειτουργεί και μια αστυνομία άκρως επικίνδυνη. Σας καλούμε να πάρετε μέτρα γιατί τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Το 'αυγό του φιδιού' έχει εκκολαφτεί στα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι το συντηρούν και το ανέχονται», είπε ο Π. Λαφαζάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης αντέδρασε έντονα, μιλώντας για ανεύθυνο λόγο που ρίχνει λάδι στη φωτιά: «Μας προβληματίζουν και μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ορισμένες πτυχές των διαδηλώσεων με τραυματισμούς. Αλλά, είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος ο καταγγελτικός λόγος του κ. Λαφαζάνη. Ακούστηκε να καταγγέλλει δολοφονικές επιθέσεις με σκοπό να δολοφονηθούν άνθρωποι. Αναρωτιέμαι αν έχει συναίσθηση αυτών που λέει, αν ρίχνει λάδι στη φωτιά ή δεν εύχεται να έχουμε νεκρούς για να δικαιωθεί μια ανεύθυνη πολιτική ενός κομματιού της αριστεράς.... Μη κόπτεστε και μην επιχειρείτε ένα τραγικό απάνθρωπο περιστατικό να το εκμεταλλευτείτε στο όνομα υπεράσπισης κάποιων αντιλήψεων. Σε μια τέτοια συγκυρία χρειαζόταν λόγος ευθύνης, ρεαλισμού και ενότητας. Μην αναπαράγεται αυτό το αδιέξοδο, γιατί η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις», απάντησε ο Π. Μπεγλίτης.

 Ο Π. Λαφαζάνης του ζήτησε να ανακαλέσει τις καταγγελίες που του απέδωσε για πολιτικό κερδοσκοπισμό, ενώ πρόσθεσε: «Αν δεν ανακαλέσετε, θα είναι όνειδος για την παρουσία σας στην πολιτική. Δεν μπορείτε να λέτε σε πολιτικό σας αντίπαλο ότι εύχεται να πεθάνει άνθρωπος...».

«Επειδή κι εγώ έχω γνώση της προπαγάνδας, θα πω στον κ. Λαφαζάνη να δει τα πρακτικά. Είπα εύχεστε στο πολιτικό και ιδεολογικό σας αδιέξοδο να υπάρχουν νεκροί. Το είπα γενικά ως πολιτική θέση», αντέτεινε ο Π. Μπεγλίτης.

Τα πνεύματα προσπάθησε να ηρεμήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας που τόνισε ότι «χρειάζεται υπευθυνότητα όταν διακυβεύεται η ζωή ενός ανθρώπου. Στη βία πρέπει να είμαστε όλοι, καθολικά και κάθετα, αντίθετοι και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν δράση. Υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και κοινή προσπάθεια, είναι το μήνυμα απέναντι σε όλα αυτά τα θλιβερά φαινόμενα που πρέπει να εκπέμψει η Βουλή. Η βία να αντιμετωπιστεί από όλους με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε τη "βίαιη επίθεση" των αστυνομικών δυνάμεων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «βαριά ευθύνη στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων που δεν αποδεχόμαστε να συνοδεύονται από ΜΑΤ, δακρυγόνα.

«Να είστε σίγουροι πως αυτή η συμπεριφορά θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση του εργατικού κινήματος», πρόσθεσε ο Σπ. Χαλβατζής.

Στον τραυματισμό του διαδηλωτή, αναφέρθηκε κι ο υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου προς το διαδηλωτή, τόνισε ότι «η βία είναι καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται κι αν υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται φαινόμενα αυτοδικίας μέσα σε νοσοκομεία κι αυτό ακόμη να μην έχει καταδικαστεί. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη Δημοκρατία και στα δικαιώματα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμη σιωπή».

Για φαινόμενα αυτοδικίας μέσα στο νοσοκομείο που πρέπει να καταδικαστούν μίλησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να σπεκουλάρουν πάνω σε αυτά.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης υποστήριξε από την πλευρά του ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση που «έχει στόχο την τρομοκράτηση του λαού για να μην μετατραπεί η λαϊκή αγανάκτηση σε οργανωμένο κίνημα».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Για το ίδιο θέμα
Δολοφονικό χτύπημα ΕΛ.ΑΣ. στην απεργιακή διαδήλωση
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί των ΜΑΤ για βάναυση επίθεση σε διαδηλωτές