Έντυπη Έκδοση

Δηλώσεις στήριξης από τις ΗΠΑ

Φραστική στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας, μέσω της υφυπουργού Οικονομικών Λάελ Μπράιναρντ, ότι η χώρα μας «δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει».

Σε δηλώσεις της στο γερμανικό Τύπο η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι όλα συνηγορούν στη συνέχιση της στήριξης των μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση συναποφάσισε νωρίτερα με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και τις χώρες της ευρωζώνης. Η Μπράιναρντ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στην πορεία της, αλλά και την εμπιστοσύνη της ότι τα προβλήματα της χώρας μας σε σχέση με το μέγεθος της ευρωζώνης παραμένουν διαχειρίσιμα.

Απέφυγε όμως να δεσμευτεί για την ταμπακέρα, δηλαδή για το αν η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε μια επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ή επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας για την αποτίμηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλίες από την Κομισιόν ζήτησε χθες ο επικεφαλής αναλυτής της κεντρικής τράπεζας της Βρέμης Φόλκερ Χελμάιερ, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο Χελμάιερ πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οργάνωση συζήτησης στρογγύλης τραπέζης με μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν πώς μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι λόγω υψηλής ανεργίας αυτές μπορούν να βρουν εδώ κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μάλιστα η βοήθεια προς την Ελλάδα από τη Γερμανία θα αποβεί τελικά προς όφελος των Γερμανών. Οπως υπολογίζει η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια 90 δισ. ευρώ, που θα ανεβάσει το συνολικό ποσό του δανεισμού της στα 200 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν τα μισά από αυτά χαθούν, λέει, η Γερμανία θα έχανε περίπου 20 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τις αντίστοιχες απώλειες που θα έγραφε σε περίπτωση συστημικής κρίσης στην Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Επενδύσεις
Ευρωζώνη
ΔΝΤ
Κομισιόν
Για το ίδιο θέμα
Αμέσως ιδιωτικοποιήσεις-νέα μέτρα