Έντυπη Έκδοση

Μέρκελ: «Οχι» πριν από το 2013 η αναδιάρθρωση

Υπέρ της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα τάχθηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, ενώ η νυν καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, συμπλήρωσε ότι και αυτή πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Κολ.

Παρ' όλα αυτά, σε άλλη ομιλία της ζήτησε από την Ελλάδα και την Πορτογαλία μεγαλύτερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ απέκλεισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το έτος 2013.

Σε τελετή που έγινε στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου, ο ιστορικός ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών και καγκελάριος της «ενοποίησης», Χέλμουτ Κολ, παρέλαβε το βραβείο «Χένρι Κίσινγκερ» από τα χέρια του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και στην ομιλία του -απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από σημαντικές προσωπικότητες- ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση και την κ. Μέρκελ, που ήταν παρούσα, να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Μετά τη γερμανική ενοποίηση είμαστε και πάλι στην κεντρική σκηνή του κόσμου. Πρέπει να ακολουθήσουμε και να συνεχίσουμε αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο, όσο δύσκολος και αν είναι. Να σκεφθούμε το μέλλον και αν χρειασθεί, να πληρώσουμε, αν είναι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Πλανάται όποιος λέει πως πρέπει να τα καταργήσουμε όλα και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Η Γερμανία είχε πάντοτε επιτυχίες όταν ήταν παρούσα και για άλλους».

Η Ανγκελα Μέρκελ στην ομιλία της δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί τον ίδιο φιλοευρωπαϊκό δρόμο που χάραξε ο Χέλμουτ Κολ. Οπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, η κ. Μέρκελ συμμετείχε χθες σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο του Βερολίνου, όπου και έκανε αναφορές στο πρόβλημα των δημοσιονομικών χρεών-κρατών, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η καγκελάριος ζήτησε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα είπε: «Ο διογκωμένος ελληνικός δημόσιος τομέας είναι υπεύθυνος για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η ίδια δήλωσε ότι κατανοεί τις δυσκολίες που υπάρχουν στη μεταρρύθμιση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, καθώς -όπως είπε- «καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο μέσα σε έξι μήνες να δομηθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα».

Υπερασπίστηκε τα πακέτα βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες, παρά το ρίσκο που αυτά κρύβουν, καθώς, όπως σημείωσε: «Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν δεν δίναμε βοήθεια».

Η Ανγκελα Μέρκελ απέκλεισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το έτος 2013 και τόνισε: «Η αναδιάρθρωση θα σήμαινε απρόοπτη μεταβολή των κανόνων και απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών».

Ωστόσο άφησε κάποιο περιθώριο για συμφωνίες κρατών με ιδιώτες δανειστές.

Επίσης απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους από την ευρωζώνη, «για νομικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους», όπως ανέφερε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωζώνη
Για το ίδιο θέμα
Αμέσως ιδιωτικοποιήσεις-νέα μέτρα