Έντυπη Έκδοση

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ • ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ

Ζητούν δεσμεύσεις για σκληρό Μεσοπρόθεσμο

Το νέο σκληρότερο Μεσοπρόθεσμο με ακριβή δημοσιονομικά μέτρα και σαφές πακέτο αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και εκποίησης ακινήτων ξαναγράφουν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος γύρισε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, ενημέρωνε κορυφαίους υπουργούς για το τι διημείφθη στο Eurogroup. Το τελεσίγραφο των δανειστών, πέραν της πολιτικής συναίνεσης, αφορά πλήρη και ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης σε 3 τομείς:

1 Ποσοτικοποιημένο πακέτο μέτρων, τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τις δαπάνες. Οι δανειστές ζητούν δίπλα σε κάθε μέτρο που επικαλείται η κυβέρνηση να υπάρχει ακριβής αιτιολόγηση για το πώς θα βρεθούν έσοδα ή θα περικοπούν δαπάνες.

Ειδικά ως προς τις δαπάνες, η τρόικα έχει ήδη εκφράσει την άποψή της ότι οι περικοπές μπορεί να γίνουν σε ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ και κοινοτικούς πόρους.

Το πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να φθάσει στα 30 δισ. ευρώ, θα έχει και «μαξιλάρι ασφαλείας» για τυχόν νέες αποκλίσεις ή αστοχίες στη διάρκεια του έτους. Η επίσπευση μέτρων, που έχουν ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστούν από του χρόνου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του 2011, καθώς το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί περίπου 7 δισ., στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

2Πλήρη λίστα με τις δημόσιες επιχειρήσεις που πάνε για ιδιωτικοποίηση. Δίπλα σε κάθε επιχείρηση απαιτούν να υπάρχουν ο χρόνος πώλησης, το ποσοστό και το πιθανολογούμενο τίμημα.

3 Ακριβής ζητούν να είναι η δεύτερη λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου που πάνε προς εκποίηση. Ο κατάλογος να είναι κατά ακίνητο (περιοχή και έκταση) με χρονοδιάγραμμα και επίσης πιθανολογούμενο τίμημα πώλησης.

Το αρχικό Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε προ μηνός (15/4) η κυβέρνηση έπειται από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από την τρόικα όσο και από το Eurogroup. Οι δανειστές ζητούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα και ρίχνουν το βάρος στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας πριν εγκρίνουν την πέμπτη δόση 12 δισ. ευρώ και πριν προχωρήσουν σε νέα συμφωνία, συμπληρωματική του υπάρχοντος Μνημονίου ή ακόμα και νέο Μνημόνιο.

Εκτακτη σύσκεψη

Αλλωστε, της χθεσινής συνάντησης με την τρόικα προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τους ειδικούς γραμματείς ΔΕΚΟ Γιώργο Κυριακό και Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη. Αντικείμενό της το μείζονος σημασίας ζήτημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων, που φαίνεται να αποτελούν και την προϋπόθεση για την παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα τη διετία 2012 -2013.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και θα ανακοινωθεί το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Ως εκ τούτου η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι να υπάρξει η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, δανειστών και δανειζομένων.

Οι καθυστερήσεις ως προς το Μεσοπρόθεσμο δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις μετά την απαίτηση της Ευρώπης να υπάρξει συναίνεση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Εργασίας πάντως επαναλάμβανε χθες ως πιθανή λύση μια συμφωνία επιμήκυνσης, ενώ οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη περί «ήπιας αναδιάρθρωσης» που μετέδισε το Ρόιτερ διαψεύδονταν αργότερα με την επισήμανση ότι «μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση θα ήταν επιζήμια για όλες τις πλευρές». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Ecofin
Για το ίδιο θέμα
Αμέσως ιδιωτικοποιήσεις-νέα μέτρα