Έντυπη Έκδοση

ΔΙΩΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΔΗΛΩΝΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Υπουργική συναίνεση για προσχεδιασμένα μέτρα

Υπουργική... συναίνεση στη νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός, μια μέρα πριν ζητήσει το ίδιο και από τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους συναντά σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις επιμέρους φραστικές αλλά άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις, όλοι οι υπουργοί συναίνεσαν στο νέο πακέτο μέτρων, όπως έδειξε και η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Δρούτσας χθες στο υπουργικό Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Δρούτσας χθες στο υπουργικό Η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το δημοσιονομικό αδιέξοδο της πολιτικής της:

* Επέλεξε και πάλι, όπως και το 2010, τον εύκολο δρόμο της φοροεπιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων για να μειώσει το έλλειμμα του 2011. Τα μέτρα εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ουκ ολίγες φορές είχε πει δημόσια ότι θα παραιτηθεί αν χρειαστεί να γίνουν νέες περικοπές γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει.

* Αποφάσισε να «μικρύνει το κράτος» διά των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων. Για το λόγο αυτό βγάζει στο σφυρί σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς πουλώντας τη συμμετοχή του Δημοσίου και προωθεί την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι για την επίτευξη των οποίων εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις και από υπουργούς, ιδίως για τα 50 δισ. ευρώ, (εξέφρασε επιφυλάξεις σε προηγούμενο υπουργικό ο Ευάγγ. Βενιζέλος) που πρέπει, να βρεθούν μέχρι το 2015.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους και επιχείρησε να πείσει ότι τα νέα μέτρα είναι πατριωτικό καθήκον για τη σωτηρία της χώρας. «Η μάχη συνεχίζεται και σε αυτή τη μάχη το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία» είπε. Τόνισε: «Βάλαμε την χώρα σε κατάσταση νοικοκυρέματος και τώρα δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα». Είπε ακόμα ότι οι νέες αποφάσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

«Δημοσιονομική κατοχή»

Από την εξάωρη συνεδρίαση περισσότερες από δυόμισι ώρες χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών για να αναλύσει όλα τα μέτρα. Στη συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η πιο σημαντική εκείνη μεταξύ του ίδιου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χρησιμοποίησε την φράση «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του μίλησε για «αλαζονική συμπεριφορά» του υπουργού Οικονομικών, επειδή, λέει, δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις προτάσεις των άλλων υπουργών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας «δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι δεν εννοούσε ότι η τρόικα ή η πολιτική του υπουργού Οικονομικών προκαλούν δημοσιονομική κατοχή, αλλά το γεγονός ότι το υπέρογκο χρέος δεκαετιών δημιουργεί τέτοιες συνθήκες. Εξήγησε ακόμα ότι για αλαζονική συμπεριφορά κατηγόρησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος πάντως δεν έθεσε θέμα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου με 180 βουλευτές γιατί, όπως είπε, δεν απαιτείται τέτοια πλειοψηφία επειδή πρόκειται απλώς για ένα σχέδιο τριετούς προϋπολογισμού.

Στα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης

Εντύπωση έκανε η παρέμβαση του Κ. Σκανδαλίδη. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου αγγίζει τα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει αν η τρόικα επιμείνει σε θέματα εθνικών εγγυήσεων (υποθήκες κρατικής περιουσίας) και απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές κατά άλλων υπουργών λέγοντας ότι «ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής» και υπό αυτές τις συνθήκες κανένα πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Πρότεινε να συσταθεί τράπεζα επενδύσεων και ανάπτυξης στα πρότυπα της παλιάς ΕΤΕΒΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια.

«Πρόεδρε, κοίτα τους στα μάτια»

«Δεν υπάρχουν μόνο οι ξένοι, τους οποίους πρέπει να πείσουμε, υπάρχει και μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε» είπε ο Δημ. Ρέππας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κοιτάξει τους ξένους δανειστές της χώρας στα μάτια στις διαπραγματεύσεις που κάνει μαζί τους.

Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε να οριστεί ειδικός υφυπουργός για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε να στηρίξουν όλοι οι υπουργοί με ενιαία φωνή και να εφαρμόσουν όσα αποφασιστούν «γιατί αλλιώς θα λύσουμε το χειρόφρενο προς τη χρεοκοπία». Πρότεινε ακόμα να συμψηφιστούν χρέη ιδιωτών και Δημοσίου.

Ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο με συγχωνεύσεις 28 οργανισμών (δουλειά που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος), αλλά επειδή είναι λίγοι δεν το φέρνει ακόμα στη Βουλή. *

Σήμερα συναντήσεις με αρχηγούς

Με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στις 10.30 το πρωί επρόκειτο να ανοίξει ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 12 και τέταρτο θα δει τον Γ. Καρατζαφέρη, στη 1.30 τον Αλέξη Τσίπρα, στις 2.30 την Ντόρα Μπακογιάννη και στις 3.30 τον Φώτη Κουβέλη.

Δεν θα συναντήσει τον Γιάννη Δημαρά από το Πανελήνιο Αρμα Πολιτών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
«Επιδρομή ΙΙ», με φόρους και ψαλίδι σε μισθούς - επιδόματα - συντάξεις
Εκποιήσεις δίχως όρια
«Το Μνημόνιο στόχευε τις λαϊκές κατακτήσεις»
Επιμένει στο δρόμο της Πορτογαλίας
Αρέσει στις Βρυξέλλες η νέα λεηλασία