Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΟΣ: ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Ολοι δηλώνουν κερδισμένοι!

Ολους ικανοποιημένους και όλους κερδισμένους βρήκε η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ εξασφάλισε μικρή άνοδο επί των ποσοστών του, αλλά πρώτιστα διέσωσε τον κυβερνητικό συνασπισμό με το ΔΗΚΟ, το οποίο παρά την πτώση δύο μονάδων και την απώλεια δύο εδρών θα εκλέξει τελικά τον πρόεδρό του, Μάριο Κάρογιαν, πρόεδρο της Βουλής.

 Ο ΔΗΣΥ είναι ικανοποιημένος διότι εξήλθε πρώτο κόμμα και κατέγραψε άνοδο 4 μονάδων. Η ΕΔΕΚ διατήρησε τα ποσοστά της, όπως και οι Οικολόγοι. Ο μόνος χαμένος είναι το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που έπεσε δύο μονάδες και απώλεσε μία έδρα.

Τα τελικά αποτελέσματα και ο αριθμός των εδρών ανά κόμμα έχουν ως εξής:

ΔΗΣΥ 34,27% (+3,75%), έδρες 20.

ΑΚΕΛ 32,67% (+1,36%), έδρες 19.

ΔΗΚΟ 15,77% (-2,22%), έδρες 9.

ΕΔΕΚ 8,93% (-0,03%), έδρες 5.

ΕΥΡΩ.ΚΟ 3,88% (-1,90%), έδρες 2.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,21% (+0,25%), έδρα 1.

Αναμένεται ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θα εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής με την αποχή ή την ψήφο των Οικολόγων, ενώ ο ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει την προεδρία για την τιμή των όπλων. Ο ΔΗΣΥ προσδοκούσε ότι ο συνασπισμός ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ δεν θα ήταν σε θέση να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής και θα έδινε στο κόμμα τη δυνατότητα να κάνει συμμαχίες εν όψει των προεδρικών του 2013. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, παρά την άνοδο των ποσοστών του ΔΗΣΥ.

Το αποτέλεσμα είναι μια ανάσα για την κυβέρνηση, όμως το μέλλον θα είναι δύσκολο λόγω της μη ύπαρξης πλειοψηφίας στη Βουλή. Στα συν του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η αποδυνάμωση της ομάδας του υιού του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος πίεζε για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, κατετάγη πρώτος με διαφορά στους σταυρούς προτίμησης, δύο στελέχη της ομάδας του, ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Κολοκασίδης και ο γενικός γραμματέας Κυριάκος Κενεβέζος, απέτυχαν να εκλεγούν. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν ελέγχει τους επτά από τους εννέα βουλευτές του κόμματος και έχει πια άνεση να χειριστεί τις σχέσεις με το ΑΚΕΛ.

Χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας, συναισθανόμενος τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, δήλωσε πως «η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το λαό αντιμέτωπο με τις ίδιες σοβαρές προκλήσεις που υπήρχαν και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών» και έκανε έκκληση για διάλογο και συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις τόσο για τα όσα αναμένονται στο Κυπριακό όσο και για την οικονομία.

«Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ανταπόκριση στο κάλεσμα για διάλογο και συνεργασία, αφήνοντας πίσω το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και μηδενισμού που χαρακτήριζε την προεκλογική περίοδο», είπε.

Από πλευράς του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «οι πολίτες έστειλαν στην κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα, ένα μήνυμα αλλαγής πολιτικής, για να αλλάξει πορεία η Κύπρος και να ξεφύγει από τα αδιέξοδα». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για «συνένωση δυνάμεων» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, θέση που ερμηνεύτηκε από πολιτικούς παρατηρητές σαν κάλεσμα για συσπείρωση της αντιπολίτευσης με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Οπως έχουν σήμερα τα πολιτικά δεδομένα, οι Χριστόφιας και Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα είναι οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές του 2013. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος