Έντυπη Έκδοση

ΜΠΙΛ ΜΠΟΟΥΡΙΝΓΚ (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νομικών για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία-ELDH)

«Η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος αλλά η φούσκα των τραπεζών»

Αντίθετες με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που υπέγραψε η Ελλάδα για τα κοινωνικά δικαιώματα, θεωρεί τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης ο Μπιλ Μπόουρινγκ, μιλάει για κατεδάφιση του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη και τονίζει ότι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου είναι η αυτοδιάθεση των λαών και το δικαίωμα των κρατών να αποφασίζουν δημοκρατικά τις οικονομικές πολιτικές τους.

Ε Παραβιάζουν οι πολιτικές αντιμετώπισης του χρέους θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα;

Α Κατά τη γνώμη μου, το ενιαίο νόμισμα από το 1992 βασίστηκε σε μονεταριστικές αρχές, σε μια φανατική εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις όλων των δημόσιων υπηρεσιών και στην επιβολή των σχέσεων της αγοράς. Ολες οι δραστηριότητες του κράτους, ειδικά η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, οι συντάξεις κ.λπ., απειλούνται. Αυτές οι πολιτικές είναι όμως αντίθετες με το άρθρο 22 του Συντάγματος, αλλά και τον αναθεωρημένο κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον οποίο υπέγραψε η Ελλάδα το 1996.

Ε Κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος;

Α Το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος, που ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα σε σημείο πλήρους καταστροφής. Ειδικά στη Βρετανία, όπου η συμμαχία συντηρητικών-φιλελευθέρων αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το σύνολο της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί στη Βρετανία και είναι πολύ δύσκολο για τα σωματεία να προστατεύσουν τα μέλη τους.

Ε Οι δανειστές μάς ζητούν να παραιτηθούμε από κυριαρχικά δικαιώματα και να ιδιωτικοποιήσουμε δημόσια περιουσία. Πόσο συμβατό είναι αυτό με το διεθνές δίκαιο;

Α Κατ' αρχάς, η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος, το οποίο είναι αποτέλεσμα της φούσκας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αλλά και η διάσωση επιβλήθηκε στα κράτη από τις οικονομικές αγορές. Είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών, ότι τα κράτη πρέπει να αποφασίζουν δημοκρατικά τις οικονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές τους. Είναι δικαίωμα του κάθε κράτους να αποφασίζει εάν ζωτικές βιομηχανίες και υπηρεσίες πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και σε ποιο βαθμό οι σχέσεις της αγοράς πρέπει να ρυθμίζονται από τα κράτη.

Ε Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Α Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος της και να φύγει από το ευρώ. Διαφορετικά το μαρτύριο του λαού της θα συνεχισθεί. Η βασική αιτία του χρέους είναι η λαιμαργία του διεθνούς κεφαλαίου να αξιοποιεί τον εαυτό του, μέσω της εμπορευματικοποίησης κάθε σφαίρας της ζωής, της κοινωνίας και του πολιτισμού, ιδίως του δύσκολα κερδισμένου κοινωνικού κράτους. Το κεφάλαιο έχει επαναποικιοποιήσει τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, καταστρέφοντας τα εξαιρετικά συστήματα υγείας και εκπαίδευσής τους. Δεν έχει άλλη επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πρωτοφανείς ευκαιρίες για κερδοσκοπία και ανάπτυξη της οικονομίας του τζόγου. Στην Ελλάδα, ειδικά, η εργατική της τάξη είναι το θύμα αυτής της διαδικασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική