Έντυπη Έκδοση

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ

«Τρέλαναν» και τους πολιτικούς αναλυτές

Εκπληξη, αμηχανία, στάση αναμονής, αλλά και αδυναμία ερμηνείας ή, στην καλύτερη περίπτωση, προσπάθεια αποκωδικοποίησης ενός νέου κινήματος με παλιά εργαλεία συνθέτουν το παζλ της υποδοχής των «Αγανακτισμέων Πολιτών» από τις κομματικές ηγεσίες.

Και αυτό γιατί αν μέχρι «χθες» κυβέρνηση και κόμματα αισθάνονταν ασφαλείς από τις κινητοποιήσεις των θεσμικών οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και των κομματικών μπλοκ, αφού έμμεσα ή άμεσα κινούνταν στο πεδίο του «ελεγχόμενου» και της «ασφάλειας», σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Ενα κίνημα που ξεκίνησε από το Διαδίκτυο, αυτοοργανώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, έξω από παραδεδεγμένες παραμέτρους, και κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα, ταρακούνησε τα κομματικά επιτελεία.

Απολύτως δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την έκφραση της ανησυχίας των πολιτών ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. «Δεν ζούμε σε άλλο κόσμο, αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε πλήρως την ανησυχία και την ανασφάλεια των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων, που δεν υπάρχει μόνο στη χώρα μας αλλά στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο» επισημαίνει. Αλλά δεν παραλείπει να τονίσει «αυτή την ανησυχία και ανασφάλεια προσπαθούμε να ανατάξουμε αποτρέποντας τη χρεοκοπία της χώρας».

Φειδωλός στις εκτιμήσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκης, σχολίασε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις αυτές, είναι ακηδεμόνευτες, ελπίζουμε να παραμείνουν έτσι». Στο ερώτημα όμως αν οι «Αγανακτισμένοι Πολίτες» διαμορφώνουν νέα πολιτικά δεδομένα η απάντηση ήταν αρκούντως διπλωματική: «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα ακύρωνε τη διαπίστωσή μας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται το ΚΚΕ, το οποίο ιστορικά «δεν βλέπει με καλό μάτι» ό,τι κινείται εκτός του παραδοσιακού τρόπου οργάνωσης και πάλης. «Δεν είναι η πρώτη φορά που αγανακτισμένος κόσμος αγκαλιάζει με ειλικρίνεια και ελπίδα μορφές διαμαρτυρίας που προπαγανδίζονται από τα ΜΜΕ» επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης. Και αφού εκφράζει την αντίθεσή του στο «απολιτικοποίητο που εξ αντικειμένου δίνει φιλί ζωής στην κυρίαρχη πολιτική» καταλήγει: «ΚΚΕ ισχυρό και λαός οργανωμένος, το αυθόρμητο πρέπει να γίνει συνειδητό για να πιάσει τόπο η αγανάκτηση».

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον ένα γνήσιο, ακομμάτιστο, χωρίς επεισόδια κίνημα, αλλά φοβούμαστε μήπως παρεισφρήσουν προβοκάτορες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. Οπως παραδέχτηκε, «δεν έχουμε αναλύσει σε βάθος τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα». Ομως στελέχη του κόμματος σε συζητήσεις τους εκφράζουν έντονο προβληματισμό ότι αυτού του είδους οι κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στην ιδεολογική γραμμή του κόμματος, αφού απεγκλωβίζονται ψηφοφόροι κυρίως μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων στους οποίους απευθύνεται ο ΛΑΟΣ.

«Οποιος δεν ακούσει με προσοχή τις φωνές των πολιτών που γεμίζουν τις πλατείες τότε μάλλον έχει χάσει το μέλλον» επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. Αν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πιο κοντά στα κινήματα, εν τούτοις οι «Αγανακτισμένοι Πολίτες» αιφνιδίασαν αρκετά στελέχη του, κυρίως με τον τρόπο αυτοοργάνωσης και ταχύτητας αντίδρασης. «Το κίνημα αυτό αποτελεί μια ελπίδα, οι πολίτες ξεπέρασαν το φόβο τους και εκφράζουν με σαφή τρόπο την αγανάκτηση και την οργή τους, οι νέοι άνθρωποι ζητούν να έχουν λόγο στις εξελίξεις» τονίζει ο Π. Σκουρλέτης.

Τελικά οι «Αγανακτισμένοι Πολίτες» δεν πέτυχαν μόνο να γεμίσουν τις πλατείες, εκείνο που πετυχαίνουν κυρίως είναι να καταδείξουν την αδυναμία των αναλύσεων των κομματικών επιτελείων, που θεωρούσαν τους πολίτες δεδομένους. Πλέον τίποτα δεν είναι όπως χθες...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή»