Έντυπη Έκδοση

Κάθε πόλη και μια διαδήλωση

Οπως συνέβη και τον Δεκέμβρη του 2008, τον Μάη του 2011 η πλατεία Συντάγματος δεν έχει το μονοπώλιο των διαδηλώσεων.

Το διαδικτυακό κάλεσμα λειτούργησε πανελλαδικά και μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί σε δεκάδες άλλες πόλεις εκτός από την πρωτεύουσα.

Εικόνες και περιγραφές των συμμετεχόντων αποτυπώθηκαν από εκατοντάδες συμμετέχοντες στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ένας συγκεντρωτικός χάρτης (http://blo.gr/5wn) που ενημερώνει ο Αστέρης Μασούρας περιλαμβάνει περίπου 60 διαφορετικές συγκεντρώσεις σε όλη την επικράτεια. Στην ιστοσελίδα real-democracy.gr (πρωτοβουλία «Πραγματική δημοκρατία τώρα!») αναφέρονται τουλάχιστον 27 σημεία των μεγαλύτερων κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν το τελευταίο τριήμερο.

Αρκετές δεκάδες φωτορεπορτάζ καταχωρίζονται στο δίκτυο δημοσιογραφίας των πολιτών Demotix, απ' όπου συχνά προμηθεύονται περιεχόμενο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα απ' όσα αφορούν την Ελλάδα είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (www.demotix.com/from/europe/greece).

Το επόμενο πανευρωπαϊκό ραντεβού κινητοποιήσεων είναι για σήμερα το απόγευμα στις 6.00, με σύνθημα: «Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε, ας κάνουμε τη ζωή καλύτερη, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας τα αλλάξουμε όλα, ας το κάνουμε!». Μέχρι χθες είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος αλλά και η Πτολεμαΐδα, απ' όπου υπήρχαν 7 συμμετέχοντες το βράδυ της Παρασκευής). Μια σχετική πανευρωπαϊκή λίστα ανανεώνεται στο www. dentnews.net/?p=12594.

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων», τις προηγούμενες μέρες, μερικές ενδεικτικές είναι οι εξής:

*Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαδηλωτές έφτασαν τους 5.000 την πρώτη μέρα. Τη δεύτερη ξεχώρισαν ευρηματικές εκδηλώσεις όπως η ανάρτηση πωλητηρίου στο Λευκό Πύργο και η ανάγνωση παραμυθιού που γράφτηκε από παιδιά της Β' Δημοτικού από τα Χανιά για τους 300 μετανάστες που έκαναν απεργία πείνας (σχετικό βίντεο http://youtu.be/nru QJkxkMCQ).

*Η Πάτρα γνώρισε μία ασυνήθιστα μαζική συγκέντρωση την Τετάρτη στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους συνέρρευσαν και τις επόμενες μέρες. Το σχετικό γκρουπ στο Facebook («Patras Greek Revolution») συντονίζει τους συμμετέχοντες, που δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν και ανανεώνουν το ραντεβού τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου.

*Δυναμικές διαδηλώσεις που έφτασαν τους 2.000 την πρώτη μέρα επαναλαμβάνονται τα απογεύματα στο Βόλο (στην παραλία, μπροστά στο συγκρότημα Παπαστράτου).

*Στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά δίνουν καθημερινό ραντεβού εκατοντάδες άτομα (1.000 την πρώτη μέρα). Επειτα από κάθε διαδήλωση πραγματοποιείται συζήτηση-συνέλευση.

*Δικό τους μπλογκ έχουν οι «αγανακτισμένοι» του Ηρακλείου (agana ktismenoi-sto-hrakleio.blogspot.com) που διαδηλώνουν καθημερινά στην πλατεία Ελευθερίας. Οι διαδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά μέσω του www.ustream.tv/channel/plateiaeleftherias. Μικρότερη είναι η συμμετοχή στο Ρέθυμνο (πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου) και στη Σητεία.

*Σχεδόν 1.000 άτομα κατάφεραν να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την περασμένη Πέμπτη, και αρκετοί από αυτούς το επανέλαβαν και τις επόμενες μέρες.

*Στην περιγραφή της ομάδας τους οι «Αγανακτισμένοι στη Λάρισα» δηλώνουν πως οργανώθηκαν με αρχικό στόχο «να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε. Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα».

Τις πρώτες μέρες αναφέρθηκε η συμμετοχή 300-500 ατόμων.

*«Βρέχει, αλλά δεν είμαστε ούτε από χαρτί ούτε από ζάχαρη, πάρτε τις ομπρέλες σας και ελάτε μαζί μας», παροτρύνει μέλος της ομάδας «Ειρηνική συγκέντρωση αγανακτισμένων Σπαρτιατών», που μετράει καμιά 300 πρόθυμους και καθημερινές συγκεντρώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή»