Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Μίκης στέλνει γράμμα στις πλατείες

Τελευταία ενημέρωση:

Επιστολή προς το κίνημα των “Αγανακτισμένων” έστειλε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και ιδρυτής της κίνησης πολιτών “Σπίθα”, Μίκης Θεοδωράκης, δείχνοντας την συμπαράστασή του και χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.

Η επιστολή του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα. Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον άμεσο δημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους.

Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

'Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα.

Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα. Διερωτώμεθα γιατί ο Εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου.

Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ' υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους ΄Ελληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας.

Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι ΄Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στις υπηρεσίες του.

Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματα τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης.

Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο!

Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος.

‘Η τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές, ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους. Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις Τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πως μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs... Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί υπομείναμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς.

Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

45 σχόλια

41 Ο/Η Μαίρη Κ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Κάτω από ένα τέτοιο κείμενο ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι του κατέβει.. Η ουσία είναι ότι ο παππούς του Έθνους έβαλε κάτω τους πάντες και βγήκε μπροστά! Σήμερα όλοι στις πλατείες ενστερνίζονται τα λόγια του! Και είμαι περήφανη που όλοι μιλούν ελεύθερα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία! Μόνο ένα ευχαριστώ δεν φτάνει για αυτό το μεγαλείο, αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που γέννησε αυτός ο τόπος! Θα πω μόνο αυτό που ήθελε μία ποιήτρια να πει από πολύ μακριά σαν ήθελε να τον συναντήσει κάποτε από κοντά και σήμερα η γυναίκα αυτή έμαθε ελληνικά και διδάσκει στο πανεπιστήμιο της πατρίδας της!- Το:
"Γειά σου Μίκη!"
42 Ο/Η stavros έγραψε: (πριν 10 έτη)
Για τα δεινά του Χριστού ποιός έφταιγε ο Χριστός; Αλήθεια είναι ότι όσα και να φάνε οι πιο διευθαρμένοι των Ελλήνων είναι σαν να "τρώνε" οι πτωμαϊνες το πτώμα. Διότι μετά τους Τούρκους η Ελλάδα ήταν πτώμα. Οι Τούρκοι ήταν κώμα που μας χτύπησε, 400ων χρόνων, η Δύση μικρόβια που αναπτύσονταν, τρώγοντας και καταλύοντας τον κόσμο, εξαφανίζοντας αυτόχθονες και πολιτισμούς αιώνων. Oι Έλληνες τράβηξαν το Γολγοθά τους προτιμώντας το τούρκικο φέσι από την βδελυκτή παπική τιάρα. Το "όχι" του Αγίου όμοιο είναι με αυτό του 1940. ''Ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγε με".
43 Ο/Η stavros exadaktylos έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η Ελλάδα έχει μόνο δώσει, της χρωστάνε δε χρωστάει. Η Ελλάδα πήρε χρέη για να σταθεί στα πόδια της!!! Όταν απελευθερώθηκε από τους Τούρκους αντί να πάρει αποζημίωση πήρε χρέη (γιατί;) χωρίς να φταίμε και δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ. 400 Χρόνια σκλαβιάς (ενώ η δύση προόδευε) δεν ήταν αρκετά; Η Eλλάδα πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματα της, της χρωστάει ο κόσμος και ειδικά η δύση για 2500 χρόνια. δεν πρέπει να ζούμε σαν και ως χρεωμένοι είναι αμαρτία.
44 Ο/Η Ηλειος Ολυμπιος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μικη μας μοναδικε ειμαστε τοσο τυχεροι που εχουμε τους παλμους της ψυχης σου, την υπεροχη μουσικη σου, και τωρα στα γεραματα την σοφια σου, που λειτουργει σαν βαλσαμο στις πληγες της πατριδας..
Να σε εχουν οι θεοι καλα..
45 Ο/Η stavros exadaktylos έγραψε: (πριν 10 έτη)
"Η κακομαθημένη Ελλάδα ζει από το 1821 με δανεικά ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ... Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία ... .... Στην πραγματικότητα, με το τοκογλυφικό αυτό δάνειο η Ελλάδα ..." ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΣΩΤΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΦΟΦΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ. ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΑΙΜΟΝΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ. ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ(?) Ή ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΝ (ΟΡΓΙΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" ΟΧΙ ΓΙΑ "ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ" ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ. ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΣΗ ΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ. ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΣΙΩΠΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΓΛΗΜΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΠΕΤΕ(ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΔΕ ΒΟΗΘΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Η ΕΥΘΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. Για τα δεινά του Χριστού ποιός έφταιγε ο Χριστός; Αλήθεια είναι ότι όσα και να φάνε οι πιο διευθαρμένοι των Ελλήνων είναι σαν να "τρώνε" οι πτωμαϊνες το πτώμα. Διότι μετά τους Τούρκους η Ελλάδα ήταν πτώμα. Οι Τούρκοι ήταν κώμα που μας χτύπησε, 400ων χρόνων, η Δύση μικρόβια που αναπτύσονταν, τρώγοντας και καταλύοντας τον κόσμο, εξαφανίζοντας αυτόχθονες, πολιτισμούς αιώνων και καθιστώντας τριτοκοσμικές χώρες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσαρμοστούν, όπως π.χ. Μεξικό(σοβαρά γεωλογικά προβλήματα). Oι Έλληνες τράβηξαν το Γολγοθά τους προτιμώντας το τούρκικο φέσι από την βδελυκτή παπική τιάρα. Το "όχι" του Αγίου Μάρκου για την υποτέλεια (1439) όμοιο είναι με αυτό του 1940 ΚΑΙ ΤΟΥ 2011!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 45

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Το κίνημα της πλατείας: από την Πουέρτα δελ Σολ στο Σύνταγμα
Οι πλατείες είναι γεμάτες για 4η μέρα