Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ: ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Τρισέ

Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, αλλά και δικαίωμα βέτο σε ζητήματα εθνικής οικονομικής πολιτικής, ζητεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Θα είναι η Ενωση του αύριο ή της επόμενης ημέρας, τόσο τολμηρή στο οικονομικό πεδίο, με ενιαία αγορά και κεντρική τράπεζα, για να προχωρήσει στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ενωσης;», αναρωτήθηκε ο Τρισέ, σε ομιλία του χθες στο Ααχεν της Γερμανίας, κατά την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνος για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

 Στο Ααχεν, έζησε και πέθανε ο Καρλομάγνος, ο οποίος ενοποίησε -διά πυρός και σιδήρου- μεγάλο μέρος της Ευρώπης τον Μεσαίωνα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε ακόμη στα πακέτα οικονομικής βοήθειας που δόθηκαν σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία με αντάλλαγμα την υπόσχεση για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι ήταν λογικά ως αρχική απάντηση στις κρίσεις χρέους.

«Αν όμως μια χώρα παρ' όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται, πιστεύω πως όλοι θα συμφωνούσαμε ότι το δεύτερο στάδιο θα έπρεπε να είναι διαφορετικό», τόνισε ο Τρισέ, προσθέτοντας πως οι Αρχές της ευρωζώνης θα πρέπει «να έχουν πολύ βαθύτερη και επιτακτική ανάμειξη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής μιας χώρας, αν αυτή παραστρατεί επικίνδυνα».

Κάνοντας μάλιστα πιο λιανά το... όραμά του, ο Τρισέ επισήμανε ότι «όχι μόνο κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικό, στο δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές Αρχές -δηλαδή το Συμβούλιο έπειτα από απαίτηση της Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ- να παίρνουν από μόνες τους αποφάσεις που θα εφαρμόζονται στην οικονομία που έχει πρόβλημα».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πρότεινε οι ευρωπαϊκές Αρχές να έχουν ακόμη και το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής, όπως θέματα μεγάλων δημόσιων δαπανών και πολιτικές απαραίτητες για την οικονομική ανταγωνιστικότητα μιας χώρας.

Υστερα από όλα αυτά, τότε μπορεί να δημιουργηθεί κατά τον Τρισέ υπουργείο Οικονομικών, «όχι απαραίτητα ένα υπουργείο που διαχειρίζεται ένα μεγάλο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά ένα υπουργείο Οικονομικών που θα έχει άμεση ευθύνη σε τουλάχιστον τρεις τομείς». Θα ελέγχει τη χρηματοπιστωτική πολιτική και την πολιτική ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών, θα διαχειρίζεται θέματα που έχουν σχέση με τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα και θα εκπροσωπεί την Ευρώπη στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Οπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, σχετικά με τη χορήγηση της πέμπτης δόσης και των όρων που θα τη συνοδεύουν, η Ε.Ε. φαίνεται ήδη να εφαρμόζει το «δόγμα Τρισέ», το οποίο προσομοιάζει περισσότερο στην «Ενωμένη Ευρώπη» του Καρλομάγνου, την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, παρά στην «Ενωμένη Ευρώπη» της κοινωνικής συνοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης, στην οποία προσέβλεπαν οι χώρες όταν προσχωρούσαν στην Ε.Ε. και στο ευρώ... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωζώνη