Ηλεκτρονική Έκδοση

Α. Σαμαράς: Υπαναχώρησε ο Παπανδρέου, εκλογές τώρα

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρωθυπουργός αρχικά αποδέχθηκε την πρόταση για συνεργασία σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και στη συνέχεια υπαναχώρησε ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Α. Σαμαράς στην ανακοίνωση του. Κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου, εάν μπορεί να κυβερνήσει να το κάνει, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση να πάει σε εκλογές.

Ο Α. Σαμαράς, τόνισε πως δέχθηκε την συναίνεση, αρκεί στόχος να είναι η επαναδιαπραγματετυση του μημονίου και συμφώνησε σε προσωρινή κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση.

“Αρχικά δέχθηκε τη δήλωση μου ότι αποδεχεται τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και τελικά την απέρριψε” δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Χαρακτήρισε αστειότητες τα όσα επικαλείται ο πρωθυπουργός, οι οποίες τόνισε, επιστρατεύθηκαν για να καλύψει την αδυναμία του να κυβερνήσει. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται γαντζωμένος στην εξουσία και απέρριψε την μοναδική πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο.

Επανέλαβε ότι έμεινε σταθερός στη θέση του και ότι ο λαός θα κρίνει, καθώς αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση.

Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής:

«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια… Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου - δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία - τελικά την …απέρριψε! Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει. Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: “γάντζωμα” στην εξουσία! Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια… Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα. Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό. Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας. Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό. Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του. Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε… Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα. Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του. Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής… Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει… Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού… Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».

 

Απάντηση Πεταλωτή

"Είναι, πράγματι, αντιφατικό να επικαλείται ο κ. Σαμαράς την Ευρώπη, να μας υποδεικνύει τρόπο κυβέρνησης, να αρνείται την προσυπογραφή σε δήθεν λάθη, την ίδια στιγμή που υπονόμευσε μια μεγάλη ευκαιρία κοινής ανάληψης εθνικής και ιστορικής ευθύνης”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής μετά την τοποθέτηση του Αντ. Σαμαρά, στον οποίο αλλά και στη Νέα Δημοκρατία καταλόγισε κομματικό συμφέρον στην αντίληψη της εθνικής ευθύνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Στο μίξερ το πολιτικό σκηνικό, με ακροβατικούς χειρισμούς Παπανδρέου
Γ. Παπανδρέου: Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση