Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΠΛΗ ΚΑΛΠΗ

Με διλήμματα εθνικών εκλογών

Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική του Κ. Καραμανλή για την έξοδο από την κρίση όπως θέλει να την παρουσιάζει, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει ουσιαστικά σήμερα την προετοιμασία του για τις ευρωεκλογές, θέτοντας διλήμματα εθνικών εκλογών, χωρίς να αποκλείει και ταυτόχρονη διεξαγωγή. Σ'αυτούς τους δύο στόχους επικεντρώνεται το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα:

1 Στην οικονομική κρίση:

Στο ΠΑΣΟΚ προβληματίστηκαν με την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή. Λένε ότι ο πρωθυπουργός, με ψυχρό έως κυνικό τρόπο, επιχείρησε να εκβιάσει τους πολίτες, να τους φοβίσει ότι αν δεν συναινέσουν και δεν πεισθούν ότι η δική του πολιτική είναι η καταλληλότερη, θα επέλθει η καταστροφή. Υποστηρίζουν ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει, είναι σταθερά πίσω στις δημοσκοπήσεις και κάνει το τελευταίο του διάβημα».

Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ αρχίζει μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει άλλη πολιτική για την έξοδο από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του (στο «Εθνος της Κυριακής») είπε ότι θα φορολογήσει: τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τις οφσόρ εταιρείες, τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν φορολογεί η κυβέρνηση (σ.σ.: για την τρέχουσα περίοδο της κρίσης, προτείνει έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία), την εκκλησιαστική περιουσία, που αξιοποιείται εμπορικά, τα διανεμόμενα κέρδη ως ατομικό εισόδημα.

2 Στην προεκλογική προετοιμασία:

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ομως στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι θα πεισθούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει τον Ιούνιο και εθνικές εκλογές μόνο αν παρέλθει και η τελευταία προθεσμία προκήρυξής τους (αρχές Μαΐου). Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει με μια ήττα τις ευρωεκλογές, ιδίως αν αυτή είναι πάνω από 2,5-3%. Ετσι είναι πιθανόν την τελευταία στιγμή να πάει και σε εθνικές εκλογές ελπίζοντας στη μικρότερη δυνατή ήττα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε και το Σάββατο η «Ε», οι ευρωεκλογές θα είναι για το ΠΑΣΟΚ σαν τις εθνικές. Στόχοι του είναι:

- Μια όσο το δυνατόν ευρύτερη νίκη ώστε να υποστηρίξει μετά ότι η σύνθεση της Βουλής είναι σε αναντιστοιχία με τη βούληση των ψηφοφόρων.

- Να αναδείξει τα διλήμματα των ευρωεκλογών, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του είναι: Ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα στην Ευρώπη για τα ελληνικά συμφέροντα. Ποια είναι η αποτελεσματικότερη πολιτική για την έξοδο από την κρίση: Τα περιοριστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ή μια αναπτυξιακή πολιτική με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυση των ασθενέστερων και φορολόγηση των πλουσίων;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ 3-5% δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις