Έντυπη Έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης με τα κουκιά μετρημένα

Στρατευμένο το ΠΑΣΟΚ παραχώρησε χθες το βράδυ διά της ψήφου του την εμπιστοσύνη που ζήτησε ο πρωθυπουργός ώστε «η κυβέρνηση να συνεχίσει τον αγώνα της σωτηρίας της χώρας».

Ο Αντ. Σαμαράς, αρνούμενος τη συναίνεση, δήλωσε πως η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα επικυρώσει μέρος των εφαρμοστικών νόμων και ο Γ. Παπανδρέου του ζήτησε «να το ξανασκεφτεί».

«Ξανασκεφτείτε το κ. Σαμαρά, θα είναι θετικό ξάφνιασμα στους εταίρους» κάλεσε στο «παρά πέντε», λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία και με διάχυτη στην αίθουσα της Ολομέλειας την ένταση που πυροδότησαν οι δηλώσεις Πάγκαλου. Της τοποθέτησης του πρωθυπουργού προηγήθηκε η ομιλία του νέου υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου, με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να δίνει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης, καθώς δεν περιορίστηκε στους στόχους της. Απευθύνθηκε πρωτίστως στους διαδηλωτές του Συντάγματος, λέγοντας ότι «θέλω να τους πω ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης. Ξέρουμε τι περνά ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο νέος».

Επαναλαμβάνοντας πως ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου «για τη συνεχή και αποφασιστική αντιμετώπιση του χρέους», ο πρωθυπουργός έδωσε πάλι την κοινωνική διάσταση των προσπαθειών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας εμφατικά την «αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου στους πολίτες, καταπολεμώντας με αδιαπραγμάτευτο τρόπο την ατιμωρησία». Μίλησε για «δικαιότερη κατανομή κοινωνικών δαπανών», για «απελευθέρωση της χώρας από τα βαρίδια του παρελθόντος», για «αμεσότερο σύστημα προστασίας των ανέργων».

Για άλλη μια φορά κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου, όπως είπε, «η χώρα να δώσει νέα αξιοπιστία στην εικόνα μας διεθνώς, να ανατρέψει την εικόνα ότι η πολιτική της χώρας είναι αιχμάλωτη σε αντιλήψεις, πρακτικές και συμφέροντα και επικίνδυνα παιχνίδια».

«Η κυβέρνηση επεδίωξε και θα επιδιώκει ευρύτατες συναινέσεις» επέμεινε. «Ζητήσαμε από κάθε βουλευτή, κάθε κόμματος, να υπερβεί τα κομματικά τείχη που μας χωρίζουν». Εξηγώντας από την πλευρά του τους λόγους του «ναυαγίου» της περασμένης Τετάρτης, είπε ότι «εξήγησα πως είμαι ανοιχτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις αρκεί να μης μας πετάνε έξω από τους στόχους μας» και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας πως η Ευρώπη δεν συμφωνεί με τη συνταγή της Ν.Δ. «γιατί οδηγεί γρήγορα στη χρεοκοπία».

«Δεν συμφωνούμε με την τρόικα, αλλά βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας, σε απολογητικό τόνο, έναντι της κριτικής που ασκήθηκε και από στελέχη της παράταξής του την Κυριακή, ότι «δεν βρίσκομαι εδώ να αντιδικώ με τον πρωθυπουργό αλλά να βοηθήσω να δοθούν λύσεις για τη χώρα».

«Εμείς δεν δίνουμε συναίνεση στο λάθος, συναίνεση στη διόρθωση του λάθους δίνουμε όση θέλετε» είπε και αναφερόμενος στην πρόθεση δημοψηφίσματος του πρωθυπουργού, δήλωσε: «Νομίζετε ότι το φθινόπωρο, όταν δεν θα αποδίδουν τα νέα μέτρα, όταν ο κόσμος θα νιώθει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία, θα ενδιαφέρεται για δημοψήφισμα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση;»

«Αν λοιπόν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο δημοψήφισμα: εκλογές» κατέληξε.

Αρνητική ήταν η ψήφος και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (σελ. 4-5).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Συναινετικοί στον εκβιασμό