Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ • ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η δόση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης

Επειτα από ένα δεκαήμερο μεγάλων αναταράξεων για την κυβερνητική παράταξη, η χθεσινή κατάληξη της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση βρήκε την πλειοψηφία, τουλάχιστον προς ώρας, συντεταγμένη πίσω από την ηγεσία της.

Παρά την επιμέρους κριτική που άσκησαν οι συνήθεις διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα λάθη και τις παραλείψεις του κυβερνητικού σχήματος, κανείς δεν τόλμησε να σηκώσει ανάστημα «αντίστασης» στους επερχόμενους σχεδιασμούς.

Ετσι η συζήτηση κύλησε γενικά σε ήρεμους τόνους και ήταν τα κόμματα της Αριστεράς που σήκωσαν κυρίως στους ώμους τους το βάρος της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση τόσο για την οικονομική πολιτική της όσο και για τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί (βλ. δημοψηφίσματα).

Το ήπιο κλίμα διατηρήθηκε έως αργά χθες το βράδυ όταν δήλωση του Θ. Πάγκαλου ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ το 1981 η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας προκάλεσε σφοδρή αντίδραση στις τάξεις της Ν.Δ. που οδήγησε στην αποχώρησή της δι' ολίγον από την αίθουσα.

Χρειάστηκε να υπάρξουν ισορροπιστική παρέμβαση του πρωθυπουργού και έμμεσο άδειασμα ώστε να επιστρέψουν.

Παρά ταύτα ο Αντ. Σαμαράς καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου ότι με την παρέμβαση του αντιπροέδρου έπεσε το τελευταίο προσωπείο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επιζητούμενη συναίνεση.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Ο λαός να δώσει το τελεσίγραφο

Αγωνιστική πρόσκληση προς το δοκιμαζόμενο λαό απέστειλε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την τοποθέτησή της. «Τούτη την ώρα, το ΚΚΕ ενεργοποιεί το θέμα της πάλης, για να πάρει ο λαός στα χέρια του την ιδιοκτησία μέχρι και τον πλούτο παραγωγής», δήλωσε η γ.γ. του κόμματος.

Και αν και η ίδια διευκρίνισε πως αυτό δεν είναι ακόμη εφικτό, συνέδεσε την πρότασή της με τα εκβιαστικά διλήμματα που έχει θέσει η ίδια η ευρωζώνη προς τους πολίτες.

«Η Ε.Ε. έχει στείλει το τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και του λέει ότι αν δεν βάλεις το κεφάλι μέσα, δεν έχει πέμπτη δόση. Είναι το ίδιο τελεσίγραφο που απέστειλε προς την κυβέρνηση, η οποία το αποδέχτηκε πάραυτα», είπε η κυρία Παπαρήγα.

«Εμείς ζητούμε από τον ελληνικό λαό να δώσει το δικό του τελεσίγραφο μέσα από τους αγώνες του», επισήμανε και ως πρώτη αντίδραση πρότεινε τη διαγραφή του χρέους από τη συνείδηση των πολιτών.

Κατηγόρησε παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση ότι παίρνει πίσω ξεδιάντροπα όσα είχε προσφέρει ο καπιταλισμός στους εργαζομένους. «Απαξιώνετε αυτό το μοντέλο, που βοήθησε στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και διέσωσε το πολιτικό σύστημα αμέσως μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο», δήλωσε απευθυνόμενη προς το πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Προειδοποίησε δε ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για τα νέα φορολογικά μέτρα, καθώς χαρακτήρισε κουβέντες ντροπής τη φορολόγηση των 12.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ, που είναι και τα δύο κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Τέλος, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί το όχημα, προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση αυταρχικά μέτρα εναντίον οργανώσεων και κομμάτων.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Λεηλασία πριν από τη χρεοκοπία

Τις διαδικασίες-εξπρές με τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τους εφαρμοστικούς του νόμους κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «δεν πρόκειται για πρόγραμμα σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά για πρόγραμμα λεηλασίας πριν από τη χρεοκοπία».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη χθεσινή συζήτηση με τη διαπίστωση: «Το όλον ΠΑΣΟΚ, τρομοκρατημένο από την προοπτική να δώσει ο πρωθυπουργός μέρος της εξουσίας στον Σαμαρά, συσπειρώθηκε» και, απευθυνόμενος εν συνεχεία στον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασε την απορία: «Η Βουλή καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου ή στην κυβέρνηση Βενιζέλου;».

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, προκειμένου να συμφωνηθεί η κοινοβουλευτική επιτάχυνση, δήλωσε πως «δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή την πάνδημη συναίνεση», ενώ έψεξε παράλληλα τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν «έσπευσε αντίστοιχα να επικοινωνήσει με την Αριστερά», διότι, όπως εξήγησε, «παρ' ότι γνώριζε την απάντηση, είχε θεσμική υποχρέωση να το κάνει».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να αναγνώσουν το Μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια «με το χέρι στην καρδιά» να δηλώσουν πως «έτσι σώζεται μια πατρίδα».

Απαντώντας στη φραστική επίθεση στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά του κόμματός του είπε: «Την ίδια στιγμή που αποκαλείτε γκοτζαμάνηδες και κουτσαβάκηδες τους αριστερούς πολίτες, ανοίγετε την αγκαλιά σας στον Καρατζαφέρη και στην άκρα δεξιά» και σε αντιδιαστολή με τη δήλωση του Λουίς Σεπούβελδα, «στην πλατεία Συντάγματος γράφεται η ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης», κατέληξε: «Ας ευχηθούμε σήμερα να μη γραφτεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο η ιστορία της αναξιοπρέπειας».

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

«Πουλάει ψυγείο σε Εσκιμώους»

Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση σχολίασε ο Γ. Καρατζαφέρης την παρθενική ομιλία του Ε. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι ο κόσμος θέλει εργαλεία να ξεφύγει από την κρίση και δυστυχώς, όπως είπε, πέρα «από τα ωραία λόγια οι πολίτες δεν άκουσαν τίποτα».

Κατέθεσε σειρά προτάσεων για να ξεφύγει η χώρα από τη δημοσιονομική στενωπό, όπως: ενίσχυση της βιομηχανίας, διμερείς συμψηφισμούς σε εισαγωγές και εξαγωγές, αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, με βασικούς άξονες τη μείωση του όγκου και την πάταξη της διαφθοράς κ.ά. Υποστήριξε επίσης ότι τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όσο και ο κανονιστικός νόμος που θα ακολουθήσει δεν έχουν χαρακτήρα αναπτυξιακό, αλλά εισπρακτικό.

Ζήτησε εξάλλου εκ νέου να βρεθεί τρόπος συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. «Δεν μπορέσαμε να έχουμε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες πάση θυσία», δήλωσε. Και απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα και τον Ε. Βενιζέλο, που κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι, πρότεινε να σταματήσει ο σκυλοκαβγάς με την Αριστερά και την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι έτσι δίνουμε επιχειρήματα στην πλατεία Συντάγματος.

Τέλος, εμφανίστηκε πρόθυμος να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης καταθέτοντας εναλλακτικές.

Ντόρα: «ναι» αν...

Ανοιχτό άφησε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις της ΔΗ.ΣΥ.

Οπως τόνισε συμμετέχοντας σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Φιλελεύθερων, Φέρχοφσταντ, η ΔΗ.ΣΥ. μεταξύ άλλων προτείνει μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις, πακέτο 30 δισ. από την Ε.Ε. για επενδύσεις κ.λπ., εγγυήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενδεχομένως από την ευρωπαϊκή Investment Bank για τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Συναινετικοί στον εκβιασμό