Έντυπη Έκδοση

Στοιχήθηκαν και οι διαφωνούντες

Οι πιέσεις της Ε.Ε. προς τα κόμματα για άνευ όρων αποδοχή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των κανονιστικών νόμων έδωσαν χθες την ευκαιρία στα κυβερνητικά στελέχη να στοιχηθούν πίσω από την απειλή χρεοκοπίας της χώρας, ζητώντας επί της ουσίας λευκή επιταγή από την αντιπολίτευση.

Στο πνεύμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, αφού υπενθύμισε ότι αν δεν είχε ψηφιστεί το Μνημόνιο θα γινόταν στάση πληρωμών, επισήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη δανειοδότηση και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για νέες δουλειές. «Γι' αυτό ζητάμε συναίνεση», κατέληξε.

Ο έτερος «συγκάτοικός» του στο υπουργείο, Φ. Σαχινίδης, παρατήρησε πως «δεν μπορεί να πετύχει το Μνημόνιο χωρίς κόπους και θυσίες».

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της αποπληρωμής του χρέους της χώρας». Ο δε υπουργός Εργασίας, σε δραματικούς τόνους, γνωστοποίησε ότι αν «αν δεν καταβληθεί η πέμπτη δόση, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να καταβάλουν μόνο το 47% των συντάξεων».

Οι παραινέσεις τους είχαν προφανώς αναφορά και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και όπως διαφάνηκε, τουλάχιστον κατά τη χθεσινή διαδικασία, συμμόρφωσαν και τους μέχρι χθες αντιδρώντες.

Ετσι ο Π. Κουρουμπλής έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αν και όπως είπε αυτό δεν σημαίνει «λευκή επιταγή».

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεχίζει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί κλίμα συναίνεσης», δήλωσε ο Δ. Λιντζέρης.

Τη στήριξη του στην κυβέρνηση εξέφρασε και ο Ν. Σαλαγιάννης, αν και όπως διευκρίνισε «η εμπιστοσύνη θεμελιώνεται εάν μπορεί να γεννήσει προσδοκία». Στο ίδιο πνεύμα και ο Οδ. Βουδούρης, ανήγγειλε ότι στηρίζει διότι «ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά υπάρχει η Ιθάκη».

Και χθες η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ των εκλογών, με τον Δ. Αβραμόπουλο να διατυπώνει την άποψη πως πρόκειται για το καλύτερο δημοψήφισμα.

Αντίθετα, ο Κ. Χατζηδάκης διατήρησε ήπιους τόνους. Επέμεινε στην ανάγκη συναίνεσης, επέκρινε τον πρωθυπουργό για την αποτυχία των επαφών με τον Αντ. Σαμαρά και έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου καταλήγοντας: «Η Ελλάδα κρέμεται σε μια κλωστή. Μπορεί σε μερικές μέρες να νοσταλγούμε το σήμερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Συναινετικοί στον εκβιασμό