Έντυπη Έκδοση

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ... ΑΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Με περιτύλιγμα συναίνεσης και κοινωνική κορδέλα

Πρωινές ασκήσεις επί χάρτου για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο διαπραγματεύεται μέχρι την ύστατη στιγμή με την τρόικα τις όποιες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής πριν το πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Τα περιορισμένα περιθώρια αλλαγών κατέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή όταν έλεγε «πρώτα σταθεροποίηση και μετά βελτίωση» και περιορίστηκε σε «ελαφρά» μέτρα αντιρρόπησης, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Εισοδηματική εισφορά, αφορολόγητο όριο, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε αναψυκτικά και πετρέλαιο, τεκμήρια, αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης επιτηδευματιών, φορολογία ακινήτων και πώληση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς δεν συζητούν επ' ουδενί το τελικό αποτέλεσμα των μέτρων 28,2 δισ. ευρώ και των ζητούμενων 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι η ψήφιση, αλλά «τα μηνύματα που στέλνουμε» προς τους πιστωτές μας που ζητούν αποδείξεις πολιτικής αξιοπιστίας και κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να «στρατευτεί» με τον ομόλογό του Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, δεδομένων των αντιρρήσεων και των ηθικών εγγυήσεων που θέτει συνεχώς η φινλανδική κυβέρνηση.

Θέτοντας συνεχώς τον «πολύ σκληρό ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό δυνάμεων» και εξηγώντας πως το Μνημόνιο είναι η αναγκαστική μέθοδος λύσης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως «πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά» και κάλεσε την αντιπολίτευση να στείλει τους δικούς της εκπροσώπους στο Eurogroup για να καταστεί αντιληπτός ο συσχετισμός δυνάμεων. Κατά τον κ. Βενιζέλο, υπάρχει «υψηλός βαθμός συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε», καθώς οι διαφωνίες έγκεινται στο «μίγμα» της πολιτικής και όχι στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους .

Απευθυνόμενος ειδικά στην Αριστερά είπε πως οι ιδιωτικοποιήσεις «μπορεί να ηχούν περίεργα», αλλά οδηγούν σε μικρότερη δημόσια δαπάνη, περιορίζουν το χρέος, προκαλούν αναπτυξιακή και επενδυτική πρωτοβουλία. Και στο σημείο αυτό μίλησε για τους παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο υπό σύσταση νομικό πρόσωπο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Εισερχόμενος στο επίμαχο ΜΠΔΣ και τον εφαρμοστικό νόμο συντόμευσε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς -όπως είπε- το περιεχόμενο του νόμου συζητείται ήδη κατά τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να έχουν ψηφιστεί και τα δυο, ΜΠΔΣ και πρώτος εφαρμοστικός, όταν θα πάει ο υπουργός Οικονομικών στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ενώ στις 8 Ιουλίου αναμένεται και η έγκριση του ΔΝΤ.

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος επανέφερε τη θέση του για Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για να τονίσει πως υπάρχει ημερομηνία λήξης στην προσπάθεια. Αναγνώρισε την πίκρα, τις δυσκολίες, την αγωνία, τη «δυσανεξία για πρόσθετα μέτρα» και το επιτακτικό αίτημα του ελληνικού λαού για ηθική ισορροπία και δικαιοσύνη, αλλά «κράτησε μικρό καλάθι» και περιορίστηκε σε «ελαφρά», άνευ δημοσιονομικού κόστους, μέτρα.

Οι όποιες ουσιώδεις αλλαγές φαίνεται να μετατίθενται στο μέλλον, όταν θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Και σε αυτές συγκαταλέγεται: το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο αποτελεί μεν βασική προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου, αλλά θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του το 2012. «Ελπίζουμε σε ευρύτατη αποδοχή, που θα βάλει τέρμα στη διαρθρωτική αδικία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αναζητώντας ένα σημείο κοινής πλεύσης με την αντιπολίτευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βουλή
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
ΔΝΤ
Κομισιόν
Για το ίδιο θέμα
Συναινετικοί στον εκβιασμό