Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων για το νέο δάνειο και τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Πέφτει στο 15% η ελληνική συμμετοχή στα έργα που συγχρηματοδοτούνται

Βιάζεται για το Μεσοπρόθεσμο η Σύνοδος Κορυφής και επιμένει για συναίνεση

Τελευταία ενημέρωση:

Άμεση ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση δανείου στις αρχές Ιουλίου ενώ για μια ακόμα φορά απηύθυναν έκκληση για συναίνεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε δια στόματος του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη μείωση στο 15% -αντί του 50% που ισχύει έως τώρα- της συμμετοχής της Ελλάδας στη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης στην περιφέρεια και πως θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα επιβλέπει έαν η χώρα χρησιμοποιεί τα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Μπαρόζο, είπε επίσης πώς ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας. Επίσης έδωσε απάντηση στις επικρίσεις από παράγοντες των ΗΠΑ σχετικά με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην οικονομική κρίση της Ελλάδας λέγοντας:  "Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανυπομονησία που έχουν ορισμένοι από τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούμε για την επίλυση των προβλημάτων μας. Την ίδια στιγμή όμως, τους ζητώ να σεβαστούν το σύστημα μας" και πρόσθεσε: " Όλος ο κόσμος έχει προβλήματα, δεν είναι μόνο η ευρωζώνη".

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε ότι ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής και δήλωσε: "Είμαστε σε σταθερή πορεία. Μία δύσκολη πορεία για την Ελλάδα, με πολλές θυσίες, αλλά που θα καταστήσει την οικονομίας μας σταθερή και βιώσιμη" και πρόσθεσε: "Λάβαμε την υποστήριξη των εταίρων μας. Νομίζω ότι, δεν είναι μόνο ένα πράσινο φως, αλλά αποτελεί και ένα θετικό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας".

Το σχέδιο συμπερασμάτων

Εκτενείς αναφορές στην ελληνική κρίση περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τους ηγέτες των "27". Γίνεται αποδεκτό το αίτημα για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, που θα καλύψει τις ανάγκες των επόμενων τριών ετών. Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα γίνει σε αυστηρά εθελοντική βάση, όπως αποφάσισε το Eurogroup.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε κινοτική συνέργεια για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, με επαναστόχευση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, καθώς και στην παροχή τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση της απορροφητικότητας των κονδυλίων.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο καλεί και πάλι όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν τους κύριους στόχους και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Ελλήνων, αλλά υποστηρίζει ότι οι θυσίες έχουν εξαιρετική σημασία για τη μελλοντική ευημερία τους.

Το πλήρες κείμενο:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες. Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές . Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια , το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Γιούνκερ: Δεν υπάρχει πλάνο Β