Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΜΑΧΗ ΑΡΧΗΓΟΛΑΓΝΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ «ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ» ΨΗΦΟΥΣ * ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΠΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ * ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΑΣΩ...

Εξω με τα δακρυγόνα και μέσα για τα κλάματα

Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία (στις 2 το μεσημέρι), η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, επιχείρησε στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής να αντικρούσει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για ανατροπή του Μεσοπρόθεσμου στην εκπνοή της ψήφισής του.

Περιμένουν το καμπανάκι Περιμένουν το καμπανάκι «Οπως αποδείχθηκε, το Μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία και το Μεσοπρόθεσμο δεν θα την αποτρέψει. Θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην παράλυση», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, συνοψίζοντας τους λόγους που το κόμμα του «συντεταγμένα», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

«Δεν μπορεί η Οικονομία να αντέξει μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό» είπε, σχολιάζοντας τη σκληρή φορολογική επίθεση που προοιωνίζεται το Μεσοπρόθεσμο. «Οποιος θέλει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης ώς το τέλος, πρέπει να φροντίζει να το αντέξει η κοινωνία».

Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός κατά την προχθεσινή του ομιλία στην ολομέλεια, ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε πως «την άνοιξη του 2009 επιχειρήθηκαν διορθωτικές κινήσεις τις οποίες όμως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου τορπίλισε». Αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου αλλά και στα «διλήμματα» που υπαγορεύει η κυβέρνηση, δήλωσε: «Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου που δεν πείθει κανέναν. Απλώς δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την Οικονομία».

«Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται τελευταία τον "πατριωτισμό" όταν πρόκειται να πάρει οδυνηρά μέτρα», σχολίασε, καταλήγοντας «πατριωτισμός σημαίνει συλλογική προσπάθεια ώστε να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη».

Καταλογίζοντάς του «προσομοίωση της διαπραγματευτικής του τακτικής στην περίπτωση που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός», ο Ευάγγ. Βενιζέλος απάντησε στην επιχειρηματολογία Σαμαρά, πετώντας το «μπαλάκι» της συμμετοχής στις «δύσκολες» αποφάσεις:

«Απευθύνω ξανά τις προσκλήσεις», είπε. «Περιμένω να μου υποδείξει πρόσωπα για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων και να συμμετέχει το κόμμα του με εκπροσώπους στην επιτροπή για τη σύνταξη του εθνικού φορολογικού συστήματος».

Διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον Αντ. Σαμαρά ότι «επιχειρεί να ισορροπήσει», λέγοντας «όποιος πατάει σε δύο βάρκες πέφτει στη θάλασσα».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αφού επανέλαβε ότι «το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί ταφόπλακα στην Οικονομία και στην κοινωνία», την κατήγγειλε για «εκβιασμό» εξασφάλισης των ψήφων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας εκ νέου εκλογές.

Υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως η κυβέρνηση κινείται στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας, επικαλέστηκε την απάντηση του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σε ευρωβουλευτή του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία «η μετοχοποίηση του ΟΤΕ επί Ν.Δ. έγινε κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας 25/2004». Θύμισε, μάλιστα, ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, ως έγκριτος συνταγματολόγος, είχε συνταχθεί τότε με τη σημερινή θέση του κοινοτικού επιτρόπου.

«Ναι, διότι είχε μεσολαβήσει ενδιάμεσος και αυτό κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης παρενέβη προτείνοντας την παραπομπή της υπόθεση στη Δικαιοσύνη «εφόσον έχει συντελεστεί παρανομία».

Στις αναφορές, δε, του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγανακτισμένους πολίτες -«πλατεία Συντάγματος είναι όλη η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση να μην οδηγηθεί σε «κλιμάκωση της βίας»- ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή του στους διαδηλωτές: «Με απόλυτο σεβασμό θα ήθελα να μιλήσω μαζί τους. Τους καλώ και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών».

Αναποτελεσματικά

«Αδικα, αναποτελεσματικά, που βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και εκτινάσσουν την ανεργία», χαρακτήρισε στη συνέχεια τα μέτρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, καθιστώντας σαφές πως οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό νόμο.

Η επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών, που μετ' επιτάσεως επιχείρησε να μην αφήσει «αναπάντητα» ερωτήματα, φαίνεται πως δεν έπεισε τη Βάσω Παπανδρέου, που ανέβηκε στο βήμα για να δηλώσει πως θα επικυρώσει το Μεσοπρόθεσμο παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει πως «αυτό μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο» αν δεν ακολουθήσει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση:

«Ψηφίζω το μαχαίρι και όχι το πιστόλι, με τον όρο να διαπραγματευθούμε λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παίκτες, όπως π.χ. την Κίνα», είπε.

«Ή συνεχίζουμε την προσπάθεια ή χρεοκοπούμε», επανατοποθέτησε το δίλημμα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ορολογία... καμικάζι. «Αυτοί που λένε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το φόβο των εταίρων μας από τυχόν χρεοκοπία της χώρας, παίζουν πόκερ με την Ελλάδα. Να ζωστούμε δηλαδή με εκρηκτικά και να ανατιναχτούμε. Βεβαίως και θα υπάρξει πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά εμείς θα έχουμε πεθάνει».

Στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία η κυβέρνηση προσβλέπει στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας (155), με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τοποθετηθεί αρνητικά και τους βουλευτές τής Ντ. Μπακογιάννη να ψηφίζουν κατά συνείδηση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Χαμηλό βαρομετρικό
Στους λογιστές περνά και η είσπραξη των φόρων!
Από πίσω έφυγαν Λοβέρδος και επίσημοι
Παπούλιας: Οχι σε ισοπεδωτική συνταγή
Μάχη Ν.Δ.-ΚΚΕ με φόντο το λιμάνι