Έντυπη Έκδοση

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Ενα μήνα κρατά η επιβλαβής δράση

Εως και τέσσερις εβδομάδες μπορεί να διαρκέσει η επιβλαβής δράση των δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό επισημαίνει στην «Ε» η γιατρός και πρόεδρος της «Πανελλήνιας ιατρικής εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής ενέργειας και βιοχημικής απειλής», Μαρία Σωτηροπούλου.

Η ίδια επισημαίνει ότι η πολλαπλή χρήση των χημικών, που γίνεται τελευταία στην Ελλάδα, ανατρέπει τους όποιους κανόνες ασφαλούς χρήσης (π.χ. ψέκασμα από απόσταση 3-4 μέτρων ή αποκλειστικά σε ανοικτούς χώρους), που διέπουν αυτά τα χημικά. Τα χρησιμοποιούμενα δακρυγόνα περιέχουν την ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη).

Οι συνέπειες που έχουν περιγραφεί αφορούν τα μάτια, εγκαύματα στο δέρμα, καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν κάποιος το καταπιεί, η διάλυση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διάτρηση στομάχου.

Αναμφισβήτητη είναι, κατά την Εταιρεία, και η καρκινογόνος δράση της ουσίας, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση, ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ήδη από το 2003. Σε εγκύους, είναι πιθανόν να προκληθεί αποβολή, ενώ η απορρόφηση στο μητρικό γάλα, σε τόσο μικρούς σε όγκο οργανισμούς, όπως τα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
«Χτυπούσαν ό,τι κινούνταν»