Έντυπη Έκδοση

Χρησιμοποιούσαν χημικά του 1979

Χρήση χημικών -και μάλιστα κατασκευασμένων το 1979- ακόμη και μέσα στο χώρο του Μετρό κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, καθιστώντας την κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος που δημιουργήθηκε, χθες, στο κέντρο της Αθήνας από τη χρήση βίας και χημικών ουσιών.

«Η αυτοθυσία εθελοντών ιατρών και διασωστών, που κάτω από αντίξοες συνθήκες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο χώρο του Μετρό, ανταμείφθηκε από τις δυνάμεις τάξης με τη ρίψη χημικών και εντός του χώρου του Μετρό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάψουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των Ελλήνων πολιτών.

Ο ΙΣΑ έστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση πέντε φιαλίδια χημικών ουσιών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών, ενώ ο κ. Πατούλης ζήτησε την παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελέα, ώστε να σταματήσει η χρήση χημικών για την καταστολή των συγκεντρώσεων και να εξεταστεί συνολικά το θέμα. Από την πλευρά του ο κ. Τέντες ζήτησε να του καταθέσει ο Σύλλογος αναλυτικό υπόμνημα με συγκεκριμένα στοιχεία για τη ρίψη χημικών και τις επιπτώσεις που έχουν στην ανθρώπινη υγεία, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές του.

«Το κέντρο της Αθήνας», σημειώνει ο ΙΣΑ, «μετετράπη από τις δυνάμεις της τάξης, με έρεισμα τις διαχρονικά επαναλαμβανόμενες έκνομες πράξεις μιας δράκας αμφιλεγόμενης προέλευσης "ταραξιών", σε θάλαμο αερίων ρισκάροντας την ακεραιότητα της ζωής χιλιάδων πολιτών και τούτο υπό την ανοχή της επίσημης πολιτείας. Επετράπη στους ταραξίες να κάνουν το κέντρο της πόλης "Γης Μαδιάμ" και τη νύφη πλήρωσαν οι διαμαρτυρόμενοι αθώοι πολίτες, οι οποίοι καταιονίστηκαν από τόνους επιβλαβών για την υγεία ουσιών, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσει η υγεία τους εξαιτίας καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων και τραυματισμών, ενώ δεκάδες οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
«Χτυπούσαν ό,τι κινούνταν»