Έντυπη Έκδοση

«ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΚΤΙΜΑ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Λαγκάρντ: «Η δημοκρατία δεν αρέσει πάντα στις αγορές»

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση της Ελλάδας θα επιτύχει ακόμα κι αν αυτό πάρει καιρό, εκτίμησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Financial Times» η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν με μια φωνή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ Η Κριστίν Λαγκάρντ Επεσήμανε ειδικότερα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις δεσμεύσεις τους, αλλά αυτό παίρνει τον καιρό που χρειάζεται στη δημοκρατία, κάτι που δεν αρέσει πάντα στις αγορές» και κάλεσε τους Ευρωπαίους «να ακολουθήσουν πιστά το σενάριο» για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Με αφορμή την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του διορθωτικού νομοσχεδίου επί του προϋπολογισμού, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Φρανς Ιντέρ» αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF) καθίσταται περισσότερο «ευέλικτο», ώστε να είναι σε θέση «να παρεμβαίνει προληπτικά έναντι επιθέσεων των κερδοσκόπων ή των επενδυτών και να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τους συστήματος».

Συνέντευξη Μπαρουέν

Σε ερώτηση «μήπως είχαμε ζητήσει πολλά και σε μικρό χρονικό διάστημα από την Ελλάδα;», ο κ. Μπαρουέν απάντησε: «Είναι βέβαιο ότι οι ωριμάσεις ήταν πιθανότατα σύντομες και το γεγονός ότι τα επιτόκια επιμηκύνθηκαν και μειώθηκαν επιτρέπει σήμερα στην Ελλάδα να κάνει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και να της δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει την τήρηση των δεσμεύσεών της». Ο υπουργός προσδιόρισε ότι δεν υπάρχει αντίκτυπος για το έλλειμμα παρά μόνο για το γαλλικό χρέος κατά 15 δισ. ευρώ. «Η συμμετοχή της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα είναι ένα δάνειο. Δεν πρόκειται για δωρεά. Δανείζουμε στην Ελλάδα η οποία θα μας αποπληρώσει το ποσό» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το εν λόγω ποσό δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Το διορθωτικό νομοσχέδιο επί του γαλλικού προϋπολογισμού του 2011, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή συμφωνία για το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξεταστεί σε έκτακτη σύνοδο του γαλλικού Κοινοβουλίου «στις αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές. «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν ότι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να διασφαλιστεί η επιτυχία του σχεδίου. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος αποφάσισε μία έκτακτη σύνοδο η οποία θα επιτρέψει την υιοθέτηση του σχεδίου αυτού στις αρχές Σεπτεμβρίου» τόνισε.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο EUROPE1 η κ. Πεκρές αναφέρθηκε σε γαλλική πρόταση για «την αποστολή Γάλλων ειδικών σε θέματα φόρων και τελωνείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, να βοηθήσουν την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματός της για δημοσιονομική αναδιάταξη με την εφαρμογή μιας στρατηγικής πάταξης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση