Έντυπη Έκδοση

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΠΟΛΥΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Πόσα, πότε και τι θα πληρώσουν 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι

Μέσα στον Σεπτέμβρη η καταβολή της πρώτης δόσης, ενώ στο τέλος του έτους έρχεται και το δεύτερο «χτύπημα» με ΕΤΑΚ, ΦΑΠ

Το σημείωμα με την ένδειξη «εξαιρετικώς επείγον» βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται για όσους οφείλουν να πληρώσουν χωρίς να έχουν λάβει την επιστροφή φόρου από τις δηλώσεις του 2010. Πρόβλημα παρουσιάζεται για όσους οφείλουν να πληρώσουν χωρίς να έχουν λάβει την επιστροφή φόρου από τις δηλώσεις του 2010. Οι υπηρεσίες εισηγούνται την άμεση αποστολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων «πολυεκκαθαριστικών» με τα οποία ισάριθμα νοικοκυριά θα καλούνται να πληρώσουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους πέντε φόρους:

1.Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί σε όλους όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και θα υπολογιστεί με συντελεστές από 1% έως 4%.

2.Το τέλος επιτηδεύματος που θα βαρύνει με 300 ευρώ όλους τους επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει βιβλία και στοιχεία.

3.Την έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως και 10 ετών.

4.Την έκτακτη εισφορά στις πισίνες.

5.Την έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής με μήκος άνω των έξι μέτρων.

Το πράσινο φως δόθηκε και η βεβαίωση αυτών των φόρων θα γίνει με ημερομηνία 31/08/2011, κάτι που σημαίνει ότι οι περίπου 2,5 εκατομμύρια παραλήπτες θα κληθούν να πληρώσουν την 1η δόση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ετσι οι Ελληνες φορτώνονται με πρόσθετους φόρους 1,82 δισεκατομμυρίων ευρώ λίγες ημέρες πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Περιθώρια για «δεύτερες σκέψεις» δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθώς η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των εσόδων δύσκολα θα περιοριστεί έως το τέλος του έτους κάτω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τα πρόσθετα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το «πολυεκκαθαριστικό» θα αποτελέσει το πρώτο και μεγαλύτερο από τα «χτυπήματα» που θα καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών στα ελληνικά νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους. Επίκειται:

*Η αποστολή του «λογαριασμού» για το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΑΠ του 2010 και του ΦΑΠ του 2011. Η ταχυδρόμηση -τουλάχιστον για τους δύο πρώτους- προγραμματίζεται να γίνει προς το τέλος του έτους ώστε τα έσοδα (ύψους τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ) να υπολογιστούν μέσα στη χρήση του 2011 (σχετικό ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).

*Η αποστολή ειδοποιητηρίων στους 890.000 οφειλέτες που χρωστούν έως και 150.000 ευρώ ο καθένας. Οι οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ τα ειδοποιητήρια θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για ένταξη στο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

*Η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που φέτος θα είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Προγραμματίζεται τα ειδοποιητήρια να αποσταλούν τον Νοέμβριο, «ώστε να υπάρξει και μια χρονική απόσταση με τα πολυεκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου» όπως επισημαίνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Από την επεξεργασία που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στα φορολογικά δεδομένα των Ελλήνων, προέκυψε ότι υποχρέωση καταβολής ενός ή περισσότερων εκ των πέντε φόρων που ενσωματώνει το «πολυεκκαθαριστικό» έχουν περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, η διαδικασία πληρωμής έχει ως εξής:

*Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του συνολικού ποσού. Βεβαίωση του φόρου γίνεται με ημερομηνία 31/08/2011, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

*Η εξόφληση του ποσού πρέπει να γίνει σε έξι δόσεις. Καθεμιά από τις δόσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

*Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προβλέπεται έκπτωση 5%.

Ακόμη και αν κάποιο από τα 2,5 εκατ. νοικοκυριά αμφισβητήσει το ύψος του φόρου, η βεβαίωση και η είσπραξη του φόρου δεν αναστέλλονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να αμφισβητήσουν το εκκαθαριστικό; Καταρχήν, όλοι οι άνεργοι. Το υπουργείο Οικονομικών διά της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επίσης, δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Ετσι, λογικά, όσοι από τους ανέργους παραλάβουν ειδοποιητήριο, πρέπει να προσέλθουν στις εφορίες για να το αμφισβητήσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα θέμα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που οφείλουν να πληρώσουν φόρο με βάση το «πολυεκκαθαριστικό» περιμένουν επιστροφή φόρου, η οποία δεν τους έχει ακόμη αποδοθεί. Ετσι, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του «πολυεκκαθαριστικού» έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την ίδια ώρα η εφορία θα τους χρωστάει χρήματα. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο τέθηκε το ζήτημα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει διαδικασία συμψηφισμού, η οποία όμως θα προϋποθέτει επίσκεψη του φορολογούμενου στη ΔΟΥ.

Πάντως η σχετική απόφαση που δόθηκε την Παρασκευή δεν προβλέπει καμία διαδικασία συμψηφισμού και μένει να φανεί αν το υπουργείο θα αναγκαστεί να επανέλθει με νέα απόφαση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Είσπραξη φόρων ακινήτων μέσω... Εθνικής
Υπολογίστε το τελικό ποσό
Σκέψεις της κυβέρνησης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ