Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Τρεις καυτές πατάτες στα χέρια του Βενιζέλου

Το πακέτο των νέων μέτρων, η αναζήτηση πολιτικής λύσης για τις εγγυήσεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις λυπητερές άνω των 6,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους είναι τα τρία αγκάθια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ θα επιχειρήσει να τους δώσει μια εικόνα της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Σειρά αναμένεται να πάρουν μέσα στην εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους θα διαπραγματευτεί το νέο πακέτο μέτρων δεδομένου ότι η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους και δεν φαίνεται να μηδενίζεται, παρά τους επιπλέον φόρους άνω των 4,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για απόκλιση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ στα τέλη του χρόνου. Τα τρία αγκάθια του οικονομικού επιτελείου εντοπίζονται:

1 Στο πακέτο των νέων μέτρων που θα διαπραγματευτεί με την τρόικα, καθώς η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους. Οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να φθάσουν -εκτός απροόπτου- στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, δεν θα έρθουν και με τις καλύτερες διαθέσεις, δεδομένων των αρνητικών στοιχείων που συλλέγουν τα τεχνικά κλιμάκια από την περασμένη εβδομάδα.

Το οικονομικό επιτελείο προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει πρωτίστως τη διεθνή συγκυρία και δη τη βαθιά ύφεση, που κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις ξεπερνάει το 4,5% σε ετήσια βάση. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι κατά πώς φαίνεται όχι η αποφυγή νέων μέτρων, αλλά αυτά να μην ακουμπήσουν και αυτή τη φορά χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σκληρά σενάρια

Μόνο που οι εναλλακτικές, τις οποίες εξετάζουν στην οδό Νίκης, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ή ακόμη πιο σκληρό ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα ακουμπήσουν το σύνολο των φορολογουμένων. Ενώ δεν αποκλείεται να αναβιώσουν και τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι μια από τις υπό εξέταση πρόταση σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών προθέσεων παίρνουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και των βασικών παραγωγικών φορέων, που συναντώνται στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κύκλοι, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν ακόμη και την αναζήτηση ευρωπαϊκής πολιτικής λύσης ως προς τα νέα μέτρα, καθώς το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο η κυβέρνηση έχει ψηφίσει από τον περασμένο Ιούλιο, δεν βγαίνει.

2 Στην εξεύρεση πολιτικής λύσης την οποία αναζητεί ήδη ο υπουργός Οικονομικών ως προς το καυτό ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε., μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τούς θέτει ενώπιον των ευθυνών τους τονίζοντάς τους: «Το ζήτημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Εκτη δόση

Ξεπερνώντας την τεχνική λύση, την οποία χαρακτηρίζει «εύκολο» να βρεθεί, θέτει το κρισιμότερο όλων των ζητημάτων: να μη θιγούν η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, επείγει η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ξεκαθαρίζει στους κοινοτικούς εταίρους ότι η διεθνής κρίση «υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την ευρωζώνη συνολικά».

3 Στη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς θα αρχίσουν να πληρώνουν τις λυπητερές που προέκυψαν από το Μεσοπρόθεσμο. Και βέβαια εν μέσω τέτοιου κλίματος δεν υπάρχουν περιθώρια και για επιπλέον μέτρα. Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες οχημάτων και ακινήτων μέχρι τα τέλη του έτους. Μαζί με το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα της εισοδηματικής εισφοράς, της έκτακτης εισφοράς σε οχήματα, σκάφη, πισίνες, και του τέλους επιτηδεύματος, μέχρι τα τέλη του έτους ή το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου 2012 (σ.σ. θα εγγραφούν στο φετινό προϋπολογισμό), θα πληρωθούν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, η περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα και καπνό, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ έχει αυξήσει και τον προκαταβλητέο φόρο εισοδήματος των μισθωτών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
ΔΝΤ
Κομισιόν
Ecofin
Για το ίδιο θέμα
Συμφωνεί με την επιστολή Βενιζέλου η Κομισιόν
Με τον φόβο της αγανάκτησης
Πολλαπλό γερμανικό «όχι» πάλι στο ευρωομόλογο
Ελληνική αφωνία ενώ η Ευρώπη μαθαίνει γερμανικά...