Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ

Τον Μάρκο Κυπριανού δείχνει ο διευθυντής του ΥΠΕΞ

Αρχισε χθες στη Λευκωσία τις εργασίες της η μονομελής ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο για να διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, ενώ προκάλεσε ζημιές μερικών δισεκατομμυρίων.

Χθες κατέθεσε στην επιτροπή ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα σχετικά με διερευνώμενο παράπτωμα παραποίησης πρακτικών που έχουν σχέση με την υπόθεση.

Ο Αιμιλίου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του προέδρου της επιτροπής, νομικού Πόλυ Πολυβίου, σχετικά με τη διπλωματική διαχείριση της κατάσχεσης το 2009 και της φύλαξης 98 εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικά τα οποία μεταφέρονταν από το Ιράν στη Συρία με το ρωσικό πλοίο Monchegorsk.

Ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ απέδωσε όλες τις αποφάσεις που πήρε σε οδηγίες που λάμβανε από τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην επιτροπή ο κ. Πολυβίου, το υπουργείο Αμυνας με συνεχείς επιστολές του προς το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε την καταστροφή ή την εκποίηση του φορτίου λόγω της επικινδυνότητάς του, όμως το υπουργείο Εξωτερικών απαντούσε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η φύλαξή του, υπό το ίδιο καθεστώς, για πολιτικούς λόγους.

Επίσης, ο Πόλυς Πολυβίου αναφέρθηκε σε επιστολή που είχε αποσταλεί από το ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δήλωνε αδυναμία να διαχειριστεί το φορτίο, ενώ μερικές μέρες μετά ο Αιμιλίου έστειλε νέα επιστολή που έλεγε πως η Κύπρος μπορούσε να κρατήσει το φορτίο και αυτή ήταν η απόφασή της.

Ο Πολυβίου ρώτησε τον Αιμιλίου τι μεσολάβησε σε αυτές τις τρεις μέρες και άλλαξε η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο μάρτυρας απάντησε ότι «μεσολάβησε σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία λήφθηκε η απόφαση να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο» και πως ο ίδιος ενήργησε και σε αυτή την περίπτωση κατόπιν οδηγιών που πήρε.

Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία αρνήθηκε να στείλει πρόσκληση σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ζητήσει να επιθεωρήσει το φορτίο λίγους μήνες πριν από την έκρηξή του. Ο Αιμιλίου είπε και πάλι πως το ζήτημα το χειριζόταν ο υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την κατάθεση του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της επιτροπής ο Μάρκος Κυπριανού. Πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν πως θα καταθέσει ότι ενεργούσε κατόπιν οδηγιών που λάμβανε από τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος κλήθηκε και θα παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής τη Δευτέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Υπεύθυνος ο στρατός για την έκρηξη στο Μαρί λέει ο Μάρκος Κυπριανού