Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ

Τα πάντα στον αέρα

Ολα βρίσκονται πλέον στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται στην οικονομική ύφεση που αποδείχτηκε τελικά μεγαλύτερη ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας την αποδίδουν στις καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται στην οικονομική ύφεση που αποδείχτηκε τελικά μεγαλύτερη ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας την αποδίδουν στις καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου. Οι οικονομικοί στόχοι δεν πιάνονται, η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, η ύφεση βαθαίνει φέρνοντας νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία, το ευρωπαϊκό σχέδιο για στήριξη της Ελλάδας είναι ακόμη στον αέρα και οι σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας είναι σε οριακό σημείο. Ολα τα παραπάνω καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη και ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια που μιλούν έως και για «επίσημη χρεοκοπία» έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους.

Παρά την προσπάθεια σε Αθήνα και Βρυξέλλες να πέσουν οι τόνοι μετά τα όσα έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, η πραγματικότητα είναι ότι στην Ε.Ε. το κλίμα είναι ακόμη πιο βαρύ για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση, διά του Ευ. Βενιζέλου, υποστηρίζει ότι η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα μέτρα, γιατί ούτε η κοινωνία τα αντέχει ούτε απόδοση θα έχουν, αφού θα δυναμώσουν την ύφεση. Από την πλευρά της τρόικας, υποστηρίζουν ότι η απόκλιση είναι μεγάλη και θα είναι μεγάλη και το 2012, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί. Επιμένουν δε ότι ένα μέρος του προβλήματος έχει πράγματι να κάνει με τις λάθος προβλέψεις για την ύφεση, το μεγαλύτερο όμως αφορά τις κυβερνητικές καθυστερήσεις. Στις Βρυξέλλες είναι έντονα δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων. «Στις αποκλίσεις στα έσοδα είναι κάπως ελαστικοί. Το ότι δεν προχωρούν οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί δεν το δέχονται» σημειώνει πρόσωπο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις.

Θα βρεθεί μέση λύση; Στο διάστημα που απομένει μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας, η κυβέρνηση πρέπει να επανασχεδιάσει κάποια πράγματα, ενώ κάποιοι μιλούν για την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να βγει από το υφεσιακό σπιράλ. Το κλίμα όμως στην Ε.Ε. κάθε άλλο παρά είναι υπέρ μιας νέας διαπραγμάτευσης, από τη στιγμή μάλιστα που χρεώνεται στην κυβέρνηση απροθυμία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει για διαρθρωτικά μέτρα. «Θα είχαμε διαπραγματευτική ισχύ και θα μπορούσαμε να τους πείσουμε να είναι πιο ελαστικοί στο θέμα των εσόδων, αν είχαμε κάνει αλλαγές στο Δημόσιο, αν είχαμε ξεκινήσει τις αποκρατικοποιήσεις και είχαμε αποτελέσματα στον τομέα των δαπανών. Σ' αυτούς τους τομείς θα κινηθούμε γρήγορα το επόμενο διάστημα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς» τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να εγκρίνει τα χρήματα για λήξεις των ομολόγων, ώστε να μη δημιουργηθεί «πιστωτικό γεγονός», να μη δώσει δανεικά όμως για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση ή να προχωρήσει σε περικοπές ή να κηρύξει στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα για τη χώρα μας, αφού είναι ακόμη στον αέρα η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο roll over των ομολόγων βρίσκεται αρκετά πίσω από το να φθάσει το 90% που είναι ο στόχος, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων δεν έχουν καταλήξει κάπου και οι αμφιβολίες για το αν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ακόμη και αν το σχέδιο εφαρμοστεί δίχως παρεκκλίσεις παραμένουν και αυξάνονται. Νέο σχέδιο όμως δεν φαίνεται να υπάρχει και όσο περνάει ο χρόνος τόσο διασφαλίζονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι τράπεζες και η Ελλάδα μένει πίσω, ενώ προχωρούν οι συζητήσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης με γερμανική σφρραγίδα.

Ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν τα μέλη της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό συντονισμό, ενώ ο Β. Σόιμπλε κάνει λόγο για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να μεταφερθούν περισσότερες δημοσιονομικές αρμοδιότητες από τα κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι συζητήσεις για τη νέα δομή της Ε.Ε. και οι φωνές που ζητούν είτε την έξοδο κάποιων χωρών που αποτελούν «βάρος» είτε τη δημιουργία δύο ζωνών, μίας του «σκληρού πυρήνα» και μίας της περιφέρειας.

Ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη θα βρεθούν στις 27 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο με αφορμή το συνέδριο των γερμανών βιομηχάνων, στο οποίο ο πρωθυπουργός θα είναι ομιλητής. Στη διάρκεια της επίσκεψης θα επιδιώξει να έχει συνάντηση και με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στις 23 μέρες που μεσολαβούν, όμως, θα έχει τρέξει πολύ νερό στ' αυλάκι...

*Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να κινείται στους γνώριμους αργούς ρυθμούς του. Μια μεγαλύτερη καταστροφή θα έχει ακόμη πιο τραγικές συνέπειες για τους πολίτες. Ομως φαίνεται ότι τους περισσότερους πολιτικούς είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Ακόμα και τώρα τους ενδιαφέρουν όχι οι πολίτες, αλλα οι πελάτες που τους δίνουν την εξουσία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Η βόμβα των 5,7 δισ. στις διαπραγματεύσεις
Οι 10 κίτρινες κάρτες της τρόικας