Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 21ης ΙΟΥΛΙΟΥ * ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«6η δόση μόνο αν προσαρμοστείτε»

Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα με την είσοδο του Σεπτεμβρίου στην ευρωζώνη και η τάση αυτή θα συνεχιστεί όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη των 17, είχε χθες διαβουλεύσεις στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν και στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ συνήλθε στη βελγική πρωτεύουσα η ειδική ομάδα εκπροσώπων των κρατών-μελών.

Σήμερα συνέρχονται στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας -χώρες με τριπλό Α- για να εξετάσουν το θέμα των εγγυήσεων επί του οποίου επιμένει η Φινλανδία. Η άποψη που φαίνεται να επικρατεί είναι να δοθούν ως εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ακίνητα του Δημοσίου ή συμμετοχές στις εθνικές εταιρείες...

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, λοιπόν, ο οποίος ενεργεί στο εξής ως συντονιστής της ευρωζώνης, δήλωσε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης». Η έξοδος από την ευρωζώνη, είπε, θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης των 17. Αλλωστε, πρόσθεσε, δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη. Και τάχθηκε υπέρ της άσκησης πιέσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και καθυστερούν στην εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης. «Η πίεση πρέπει να διατηρηθεί στις χώρες αυτές», δήλωσε ο Χ. Β. Ρόμπαϊ.

Στο Ελσίνκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που απαιτεί από την Αθήνα η φινλανδική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του Γίρκι Κατάινεν επικαλείται τη δήλωση των 17 στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία άνοιξε την πόρτα στην παροχή τέτοιων εγγυήσεων από ελληνικής πλευράς, χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποία μορφή θα χορηγηθούν. Το βράδυ, ο Χ. Β. Ρόμπαϊ συναντήθηκε με την Α. Μέρκελ και συζήτησε εφ' όλης της ύλης το «ελληνικό πρόβλημα».

Στο μεταξύ, άρχισαν από χθες οι διήμερες διαβουλεύσεις της ειδικής ομάδας εκπροσώπων των 17, στην οποία συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, με σκοπό την εναρμόνιση των θέσεων των κρατών-μελών γύρω από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 16 του μηνός στην Πολωνία. Στο τραπέζι βρέθηκαν μεταξύ άλλων η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, ο υπολογισμός του επιτοκίου του νέου δανεισμού και φυσικά η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Φινλανδία για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις... Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται σχετικά με την επικύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια της νέας στήριξης της Ελλάδας, αλλά και της αύξησης των πόρων και της διεύρυνσης των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως, η αιφνίδια αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας από την Αθήνα σχολιάστηκε ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες. Παρά τις καθησυχαστικές επίσημες δηλώσεις τόσο από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και της τρόικας ότι η αποχώρηση δεν οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι κοινοτικοί επιμένουν ότι οι λόγοι είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις:

* Στην εναρμόνιση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

* Στην είσπραξη φόρων.

* Στις ιδιωτικοποιήσεις, παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα επισπευσθεί η εφαρμογή του προγράμματος, αρχής γενομένης από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (Hellenic Petroleum).

Αρμόδια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν σε δύο εβδομάδες. Και διευκρίνισε ότι η τρόικα δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την ελληνική πλευρά αλλαγή στόχων. Η εντολή που έχει είναι να αξιολογήσει την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και να συντάξει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αν έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι, είπε η ίδια πηγή, η Κομισιόν θα εισηγηθεί την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ. Η απόφαση, όμως, για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι πολιτικό ζήτημα που αφορά τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Πάντα η ίδια πηγή αναγνώρισε ότι από πολιτικής πλευράς η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη ούτε σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία όπου υπάρχει έντονη αντίδραση από βουλευτές, αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που συμμετέχουν στη στήριξη της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα οι ίδιες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Η κυβέρνηση αποφάσισε ό,τι διέταξε η τρόικα
Ευρώ μόνο για λίγους θέλουν Γερμανοί καθηγητές
«Βραχυκύκλωμα στη διάσωση λόγω Φινλανδίας»
Μέσα - έξω από το ευρώ, με δηλώσεις
Δικομματισμός αδιεξόδων
Διαγραφή 50% του χρέους