Έντυπη Έκδοση

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΡΘΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

«Ο θάνατος Τσαλικίδη και οι υποκλοπές πάνε μαζί»

Να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη και να συσχετιστεί με την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω του δικτύου της Vodafone ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας του στελέχους που φέρεται ότι αυτοκτόνησε μετά την αποκάλυψη ύπαρξης παράνομου λογισμικού υποκλοπής συνομιλιών.

Παράλληλα, δείχνουν ευθέως τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γ. Κορωνιά, και την ίδια την εταιρεία για καταστροφή πειστηρίων.

«Με την υπόθεση των υποκλοπών "συνδέεται αιτιωδώς" ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη. Η δίωξη, που ασκήθηκε πρόσφατα, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του αδελφού του εκλιπόντος, Παναγιώτη Τσαλικίδη.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο Κώστας Τσαλικίδης δεν αυτοκτόνησε και πως υπήρξε μια σειρά «έκνομων δράσεων» για τη μη αποκάλυψη της αλήθειας, την καταστροφή των πειστηρίων και την εξουδετέρωση του μάρτυρα που εντόπισε τη διενέργεια των υποκλοπών. Εκανε, μάλιστα, λόγο για «παραλείψεις», λέγοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποκάλυψη των υποκλοπών μέχρι την ενημέρωση της κυβέρνησης (σ.σ. στις 4/3/2005 και 10/3/2005, αντίστοιχα) ο Γ. Κορωνιάς κατέστρεψε το παρείσακτο λογισμικό («λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης από πλευράς εθνικής ασφάλειας», κατά δήλωση του ίδιου) και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη για την καταστροφή του πειστηρίου. Τέλος, έδειξε το σχοινί με το οποίο φέρεται πως κρεμάστηκε ο Τσαλικίδης και το οποίο δεν βρίσκεται στο σχετικό φάκελο αλλά στην κατοχή της οικογένειας.

Για «σκηνοθετημένη αυτοκτονία» μίλησε η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη ιατροδικαστικές γνωματεύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τόνισε, μάλιστα, ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Τσαλικίδη έγιναν τεράστιες παραλείψεις: «Στην εποχή του... CSI ερευνώνται στην Ελλάδα εγκλήματα με τον τρόπο που γινόταν το 19ο αιώνα».

«Εχουμε καθαρή υπόθεση κατασκοπίας, που ο εισαγγελικός λειτουργός βιάστηκε να χαρακτηρίσει απόπειρα κατασκοπίας», ανέφερε ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, παρατηρώντας πως «η ιστορία είναι πολύ πιο αμαρτωλή - ένας πολιτικός κόσμος δεν άντεχε να φανεί ότι εκβιαζόταν».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει λάβει απόφαση να κληθεί στην προσεχή συνεδρίασή της η Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών» και τόνισε πως η αφετηρία της υπόθεσης των υποκλοπών ανάγεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις πιέσεις να πάρει η Ελλάδα το σύστημα ασφαλείας C4Ι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα